Sport
POBJEDA NEXE-a U PRVOM SUSRETU 3. KOLA KUPA EHF-a

Našičani u Portugal sa četiri pogotka prednosti
Objavljeno 16. studenog, 2019.

Rukometaši NEXE-a ostvarili su pobjedu u prvom susretu 3. Kola Kupa EHF-a. Premda su nakon prvih 60 minuta stekli zalihu od četiri pogotka (30:26) ipak je susret još otvoren, pa će sudionik jedne od skupina EHF Kupa ipak biti odlučen u uzvratu koji se igra za tjedan dana u Lisabonu. NEXE je bio u prigodi imati i veću prednost. Nakon prvog poluvremena imao je šest pogodaka viška. No, igru iz prvog poluvremena nisu „gromovi“ ponovili i u nastavku pa je ipak Benfica ublažila poraz koji im daje nade kako mogu sve nadoknaditi na svom terenu.


Nije bilo iznenađenja u početnim postavama i obrambenim formacijama. Gosti iz Lisabona krenuli su sa 6-0 obranom s Dancem Toft-Hansenom i Cosanom u sredini. Istom zonom krenuli su i Našičani premda je bila vidljiva ideja zaustavljanja sjajnih bekova Benfice Srbina Đorđića i Francuza Nyokasa. Tako su se na Đorđiću izmjenjivali Mrđenović i Tomić, a Jelinić je znao izaći naprijed iz zone, a potom se vraćatri natrag na svoju obrambenu poziciju. I vidjelo se od početka kako su Našičani ušli odlučno u utakmicu. Obrana je djelovala čvrsto premda je prvih sedam minuta rezultat je bio u egalu. I onda je krenulo. Od pogotka Buvinića u sedmoj minuti pa sedam minuta kasnije kada je Jelinić postigao pogodak Našičani su načinli seriju 6-0. U tom periodu i Car je vrhom patike obranio sedmerac Đorđiću. Niz je prekinuo Toft Hansen pogotkom iz kontre. Prije toga Ristovski je tek  sredinom prvog poluvremena ubilježio svoju prvu obranu. Benfica se okušala s dva pivota. Našićčani ne posustaju, već to koriste i u 19. minuti Saša Barišić-Jaman pogađa prazna vrata sa svoje polovine za najveće vodstvo NEXE-a (12:59. Zbog čega je trener Portugalaca Carlos Resende ostavio Ristovskog na vratima, Makedonac je pokazao kada je Barišić-Jamanu obranio sedmerac.

Uslijedio je period kada je Benfica najviše zahvaljujući dva pogotka Đorđića te prvoga Nyokasa s pozicije desnog krila smanjila domaće vodstvo na 15:11 u 26. minuti. Završetak prvog poluvremena ponovno je pripao domaćinima. U listu strijelaca upisali su se Jaganjac i Dumenčić, a nakon pogotka pivota Morena, prvo poluvrijeme NEXE zaključuje „cepelinom“ Jelinića za visokih 18:12 nakon prvog poluvremena.


Drugo poluvrijeme započelo je s dva uzastopna pogotka Benfice od kojih je jedan postigao vratar Ristovski sa svoje polovine. Našičani su još do sredine prvog poluvremena čuvali stečenu prednost nakon prvog poluvremena. No, dogodilo  se nekoliko tehničkih pogrešaka, potom i nedostatak ideje, lopta je teško dolazila na crtu, nije bilo protočnosti na krila pa su gosti iz Portugala ipak hvatali konce igre. Našičkoj obrani probleme je stvorila nešto niža i brža portugalska vanjska linija. Izostala je i vratarska pomoć, nakon ulaska u igru Mihailo Radovanović nije ubilježio niti jednu obranu pa se na vrata vratio Moreno Car.

U završnici se otvorilo i najboljem Benficinom pucaču Đorđiću pa je tri minute do kraja semafor pokazivao 29:26 za NEXE. Nakon time outa Hrvoja Horvata, domaći su u završnicu krenuli sa sedmim igračem. Jedan od njih Pešić postigao je i posljednji pogodak na utakmici minutu i deset sekundi do kraja. Posljednji Benficin napad obranili su igrači NEXE-a, krenuli su Našičani u završnih deset sekundi podebljati zalihu, ali je Buviniću ispala lopta pa je bio prisiljen načiniti prekršaj. Dobio je Đorđić prigodu pucati sa svoje polovine na suparnička vrata, ali je za Cara to bila laka zadaća. Tek da malo popravi svoju statistiku. Našičani u svakom slučaju imaju svoje jake argumente za prolaz. No, neće biti lako.

K. Lacković

NEXE – BENFICA 30:26 (18:12)


NAŠICE – Dvorana OŠ Kralja Tomislava. Gledatelja: 2.000. Suci: Zigmars Sondors i Renas Licis (oba Latvija).
NEXE: Car (8+1), Radovanović, Eter, Mileta, Mrđenović, Barišić-Jaman 4(2), Dumenčić 4(2), Buvinić 4, Jelinić 5, Vida 6, Severec, Pešić 2, Tomić 2, Jaganjac 3, Vozab i Pribetić,
BENFICA: Ristovski 1 (5+2), D. Carvalho 2, Marques 3, Pais, Toft Hansen 2, Moreira, Moreno 4, Pesqueira, Molina-Cosano, Martins 2, N. Pereira 3, Antunes 1, Capdeville (1+0), Đorđić 7(1) i F. Pereira.
SEDMERCI: NEXE 6(4), Benfica 2(1); ISKLJUČENJA: NEXE 4 minute (Tomić 2+2) , Benfica 6 minuta (Pesqueira 2+2, Pereira 2)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana