Učionica
U OHRIDU ODRŽAN PETODNEVNI TRENING U OKVIRU NATO-OVA PROGRAMA „ZNANOST ZA MIR I SIGURNOST“

„Ususret učinkovitoj kibernetičkoj obrani u skladu s vladavinom prava“
Objavljeno 18. studenog, 2019.
U okviru NATO-ova programa „Znanost za mir i sigurnost“ ove je godine doc. dr. sc. Dunji Duić s Pravnoga fakulteta Osijek prihvaćen projekt „Toward effective cyber defense in accordance with the rules of law“ („Ususret učinkovitoj kibernetičkoj obrani u skladu s vladavinom prava“), a u sklopu je projekta od 3. do 8. studenoga 2019. održan petodnevni trening u Ohridu (Sjeverna Makedonija).

Uz doc. dr. sc. Dunju Duić dvije su koordinatorice projekta iz država koje nisu članice NATO-a, doc. dr. sc. Kristina Misheva iz Sjeverne Makedonije i dr. sc. Dijana Gupta iz Bosne i Hercegovine. Cilj je NATO-ova programa „Znanost za mir i sigurnost“ povezivanje NATO-ovih država s partnerskim državama, a zbog toga se projekt provodi u Sjevernoj Makedoniji. Trening je bio namijenjen vojnim i civilnim pravnim savjetnicima u oružanim snagama, odvjetnicima sigurnosne zajednice, civilnim odvjetnicima na državnim sigurnosnim mjestima, stručnjacima za politiku koji savjetuju o kibernetičkim problemima te studentima. Polaznici treninga, njih četrdeset iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Sjeverne Makedonije, Albanije, Hrvatske, Slovenije i Bugarske, učili su kako kibernetika utječe na geopolitiku, kako poboljšati svoje znanje o provođenju učinkovite kibernetičke obrane u skladu s pravnim pravilima i kako unaprijediti svoju sposobnost savjetovanja odgovarajućih tijela u vođenju kibernetičke obrane u skladu s pravnim propisima.

U izvedbi projekta, uz doc. dr. sc. Dunju Duić, sudjeluju i profesori s Pravnog fakulteta Osijek, izv. prof. dr. sc. Tunjica Petrašević i izv. prof. dr. sc. Igor Vuletić te još petnaest predavača iz SAD-a, Kanade, Italije, Sjeverne Makedonije, Bugarske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Turske i Švicarske.
Dunja DUIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike