Učionica
PRVO PREDAVANJE U SKLOPU 8. CIKLUSA PROJEKTA OTVORENI ČETVRTAK

Govorila na temu etike skrbi i empatije u obrazovanju
Objavljeno 18. studenog, 2019.
Dana 31. listopada 2019. započeo je 8. ciklus popularno-znanstvenoga projekta Otvoreni četvrtak na Filozofskom fakultetu Osijek, a predavanjem na temu „Etika skrbi i empatija u obrazovanju“ otvorila ga je doc. dr. sc. Darija Rupčić Kelam s Odsjeka za filozofiju Fakulteta.

Polazeći iz osobnih iskustava, prvo kao nastavnice pa profesorice i sada kao znanstvenice, doc. dr. sc. Darija Rupčić Kelam uvidjela je kako se današnji odgojno-obrazovni sustav sve više prilagođava tržištu, a zanemaruje obrazovanje cjelovite osobe. U svojem se izlaganju osvrnula na važnost filozofskih temelja skrbi i potrebe razvoja empatije kao važnih fenomena u izgradnji obrazovanoga pojedinca i kritičkoga mislitelja. Pozivajući se na brojne filozofe koji su dijelili stajalište da su skrbno mišljenje i empatija u temeljima zajednice (ili bi morali biti), predavačica je naglasila da krajnja svrha odgojno-obrazovnoga procesa mora biti povratak subjektu, a da odgoj za skrb i empatiju može pomoći u razumijevanju problema kompetitivnoga i tržišno nastrojenoga suvremenog svijeta.

Iduće će se predavanje u okviru Otvorenoga četvrtka održati 28. studenoga 2019. kada će doc. dr. sc. Silvija Ćurak s Odsjeka za hrvatski jezik i književnosti Fakulteta govoriti o kulinarskom leksiku slavonskoga dijalekta.
Jasna POLJAK REHLICKI, Stephanie JUG
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana