Novosti
ZA DOBROBIT PRIJEVREMENO ROĐENIH

Otvorena Banka humanog mlijeka
Objavljeno 16. studenog, 2019.
U KBC-u Zagreb u petak je otvorena Banka humanog mlijeka. Riječ je o projektu koji je rezultat suradnje Ministarstva zdravstva i UNICEF-a, a na inicijativu Hrvatske udruge grupa za potporu dojenja. Ukupna je vrijednost projekta nešto više od osam milijuna kuna, od kojih je Ministarstvo zdravstva osiguralo pet milijuna, a UNICEF 3,4 milijuna.


"Otvaramo Banku humanog mlijeka pri KBC-u Zagreb na dobrobit prijevremeno rođene djece, kao i novorođenčadi koja nije u mogućnosti biti hranjena mlijekom svoje majke. Mlijekom dobivenim iz Banke humanoga mlijeka pružit će im se najbolja skrb te pridonijeti smanjenju nastanka dugotrajnih komplikacija te smanjenju stope smrtnih ishoda", rekao je Milan Kujundžić, ministar zdravstva.
U Hrvatskoj se godišnje prijevremeno rodi oko 2000 djece, a njih oko 400 treba intenzivnu zdravstvenu skrb kako bi preživjelo. Kada prijevremeno rođenim djevojčicama i dječacima nije dostupno mlijeko vlastite majke, najbolji je izbor donirano humano mlijeko. "Ovo je velik dan za Hrvatsku i velik iskorak kada je riječ o brizi za najmlađe djevojčice i dječake u našoj zemlji, one koji su prijevremeno rođeni. Majčino mlijeko za njih je hrana, ali i lijek koji im doslovce može spasiti život. U partnerstvu s Ministarstvom zdravstva UNICEF je od samog početka podržavao projekt otvaranja Banke humanog mlijeka. To ne bi bilo moguće bez velike podrške naših donatora, Čuvara djetinjstva i tvrtki. Posebno bih istaknula da je od 3,4 milijuna kuna, koliko je UNICEF uložio u Banku humanog mlijeka, jedan milijun osiguran zahvaljujući velikodušnoj oporučnoj donaciji Hede Dubac Šohaj, liječnice koja je u trajno nasljeđe ostavila bolju budućnost djeci Hrvatske”, kazala je Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku. D.Pavlović/H