Novosti
BIBLIJSKA PORUKA

Ne dajte se zavesti
Objavljeno 16. studenog, 2019.

Neki su možda čuli što je prije pedeset i više godina u Bosni značilo "popiti kavu". Dakle, uzme se sirova kava koja se u posebnoj posudi prži na vatri. Naravno, to treba raditi pažljivo, da kava ne pregori. Kada kava nakon tog dužeg postupka bude pržena (eto zašto se govorilo "ispeći kavu"), onda se ona stavi u mlinac i melje. Cijela kuća miriše… Tek onda slijedi kuhanje kave u džezvi i ispijanje kave koje traje do sat vremena.


E, to su bila vremena i to je bio užitak! A danas, ujutro u šalicu uspemo instant-kavu i prelijemo vrelom vodom, u trku ispijemo i odjurimo na posao. Sve skupa najviše pet minuta. Tako, vjerojatno, mora biti. Žene koje rade koji put će posegnuti za gotovom smrznutom hranom, juhom iz vrećice… Znaju, naravno, da to nije ono što bi trebalo biti, ali što se može… Hvala Bogu na instant-pripravcima koji nas spašavaju kada nemamo vremena. Nevolja je međutim u tome kada ljudi i u puno važnijim stvarima traže instant-rješenja. Pa onda na tržištu susrećemo, između ostaloga, instant-religiju i instant-duhovnost, od neke "čudesne" slike ili kamena do nekih (gotovo) magijskih molitava koji bi trebali riješiti sve naše probleme. A što tek reći o astrolozima, pogađačima i tarot-majstorima… Svi oni nude brza i jednostavna rješenja. Minuta razgovora 5,30 kuna plus PDV…


Istina je, naravno, drukčija. Za sve ono što doista vrijedi valja se potruditi, ne može se postići na brzinu. To vrijedi za dobar objed, za školovanje, sportski trening, obiteljski život, prijateljstvo, odnos s Bogom. Tako, jednom zgodom, govoreći o posljednjim danima, i Isus progovara da se trebamo čuvati prejednostavnih rješenja: "Pazite, ne dajte se zavesti. Mnogi će doista doći u moje ime i govoriti: ‘Ja sam‘ i: ‘Vrijeme se približilo!‘ Ne idite za njima." Kršćani žele stajati na čvrstim temeljima. To je naravno, Božja riječ, Božje zapovijedi, to su sakramenti, to je – ne smijemo ni to zaboraviti! – Isusova nedvosmislena riječ: "Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka uzme svoj križ i neka ide za mnom." Isus govori da neće biti mudro ići širokim, nego uskim putem. To je kao kad treneri govore mladim sportašima da ih čekaju naporni treninzi povezani sa strogo određenim načinom života.


Bit će mudro da se i mi ne damo zavoditi prolaznom modom i instant-rješenjima. Valja se potruditi oko vlastite obitelji, valja se truditi da nam savjest ostane mirna, valja ustrajavati u dobru i onda kada ne vidimo brzih rezultata. Ne trebamo biti tjeskobni. Jer, zaključuje Isus: "Svojom ćete se postojanošću spasiti."
Piše: Zvonko PAŽIN
Možda ste propustili...

SUSRET DVOJICE MINISTARA VANJSKIH POSLOVA

Hrvatska će se zalagati za dijalog EU-a i Turske

MEĐUNARODNO SREDIŠTE ZA OBUKU SPECIJALNIH ZRAČNIH SNAGA - MSAP

U Zemuniku otvorena elitna škola za specijalce

UDRUGA CESTOVNIH PRIJEVOZNIKA:

Za istok zemlje samo dva granična prijelaza?!

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RAD TRGOVAČKIH LANACA ZA BLAGDANE

Radnicima u trgovini više neradnih dana

2

OKONČATI NEDOVRŠEN POSAO

Ustav krojen po mjeri dvije osobe tempirana je bomba

3

U HRVATSKU SE VRATIO TIM KOJI JE POMAGAO NAKON POTRESA

Pet hrvatskih građevinskih inženjera procijenilo 68 građevina u Albaniji