Novosti
ZASTUPNIKU JOSIPU ĐAKIĆU KAZNA 12 TISUĆA KUNA

Povjerenstvo za sukob interesa nije pokrenulo postupak protiv Plenkovića
Objavljeno 15. studenog, 2019.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa nije pokrenulo postupak protiv premijera Andreja Plenkovića, koji je prijavljen da je 2003., kao službenik u Ministarstvu vanjskih poslova, kupio stan po povlaštenim uvjetima jer se prijava protiv njega odnosila na razdoblje kad on nije bio dužnosnik.


U prijavi se navodilo da je Plenković 2003. na elitnoj lokaciji u novogradnji u Zagrebu kupio stan veličine 230 metara četvornih po cijeni od 201 tisuće eura, iako se stan na toj lokaciji od 129 metara četvornih prodaje za 220 tisuća eura. Povjerenstvo je odlučilo da neće pokrenuti postupak jer nema ovlasti utvrđivati povrede ako je do njih eventualno došlo.


Vezano uz iznajmljivanje tog stana utvrđeno je da nije bio u obvezi prijave najma, ako tada nije obnašao neku funkciju propisanu Zakonom o sprječavanju sukoba interesa. Protiv ministra financija Zdravka Marića Povjerenstvo je ponovo pokrenulo postupak kako bi utvrdilo je li povrijedio načela djelovanja sudjelovanjem na nizu sastanaka na kojima se raspravljalo o rješavanju krize u Agrokoru, u kojemu je on prethodno bio jedan od direktora. Za Marića je još u siječnju 2018. utvrđeno da sudjelovanjem na dvama sastancima, održanima 26. veljače i 3. ožujka 2017., nije povrijedio načela, no nakon saznanja da je aktivno sudjelovao na nizu drugih sastanaka, postupak je obnovljen, pri čemu je utvrđeno da je Marić povrijedio načela. Tu odluku je, međutim, poništio Upravni sud, a Povjerenstvo ju ukinulo, pa je na snazi ostala prvotna odluka.


Saborskog zastupnika Josipa Đakića Povjerenstvo je kaznilo s 12 tisuća kuna, koje će morati uplatiti u državni proračun zbog nesrazmjera u imovinskoj kartici, u kojoj nije naveo točnu površinu vinograda, parkiralište na Šolti, stan u Virovitici, dvorište, automobil, OPG, poljoprivredne subvencije, dionice HPB-a, dividende ni vlasništvo svoje supruge.
Đakić je predao novu karticu, no izvjestiteljica Tončica Božić rekla je kako je letimičnim pregledom vidljivo da nije pravilno ispunjena pa je sugerirala Đakiću da pomoć zatraži od Ureda kako bi pravilno ispunio imovinske kartice.
Hina
Đakić je predao karticu, a Tončica Božić je rekla kako je letimičnim pregledom vidljivo da nije pravilna
Možda ste propustili...

PRAVNICI JASNI U STAVU O PONAŠANJU PREDSJEDNIKA REPUBLIKE

Upozorenje Ustavnog suda neće poremetiti formiranje nove vlasti

BRAČNI PAR RASPUDIĆ NAVODNO NAPUSTIO STRANKU

Sastavljanje lista za europske izbore izazvalo raskol u Mostu?

Najčitanije iz rubrike