Novosti
U NEGOSLAVCIMA PRONAĐENE DVIJE OSOBE

Otkriveni posmrtni ostatci iz Domovinskog rata
Objavljeno 15. studenog, 2019.
Provedbom terenskih istraživanja na pravoslavnom groblju u Negoslavcima pronađeni su posmrtni ostaci dvije osobe, a koji prema preliminarnim nalazima potječu iz razdoblja Domovinskoga rata. Potvrđeno je to u petak iz Ministarstva hrvatskih branitelja. Nakon ekshumacije provedene 14. studenoga, posmrtni su ostatci prevezeni na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu radi daljnje obrade i identifikacije.


- U potrazi za osobama nestalim u Domovinskom ratu, Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, u suradnji s drugim nadležnim državnim tijelima, od 27. rujna neprekidno provodi terenske izvide i istraživanja na području hrvatskog Podunavlja. U tom su razdoblju izvidi i istraživanja provedeni na 12 lokacija na području Dalja, farme "Marinovci", Laslova, kao i Ovčare, Sotina i Negoslavaca, za koje su prikupljena saznanja ukazivala da su moguća mjesta prikrivenih grobnica nasilno odvedenih i nestalih osoba tijekom Domovinskog rata. Pritom, osim lokacije u Negoslavcima, na preostalim lokacijama nisu potvrđena inicijalna saznanja te se istraživanja nastavljaju i u predstojećem razdoblju - navodi se u vijesti objavljenoj na službenim stranicama resornog ministarstva.
Podsjeća se pritom i kako se Republika Hrvatska, preko Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, još uvijek bavi s 1872 neriješena slučaja iz Domovinskoga rata, pri čemu najveći broj žrtava, njih 530, čine osobe s područja Vukovarsko-srijemske županije. S.Butigan