Regija
U DVORANI SV. TEREZIJE AVILSKE

Fotoizložba "Papa Franjo u Izraelu"
Objavljeno 16. studenog, 2019.
POŽEGA - Prigodom 25. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Svete Stolice i Države Izrael, Apostolska nuncijatura i Veleposlanstvo Države Izrael u Republici Hrvatskoj u suradnji s Požeškom biskupijom priredili su izložbu fotografija "Papa Franjo u Izraelu", koja predstavlja posjet pape Franje Svetoj Zemlji 2014. godine. Među brojnim uzvanicima na svečanosti otvorenja izložbe u Dvorani sv. Terezije Avilske u Požegi bili su: msgr. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u RH, Ilan Mor, veleposlanik Države Izrael u RH, msgr. Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit, msgr. Janusz Błachowiak, tajnik Apostolske nuncijature u Zagrebu, Jovan Ćulibrk, pakračko-slavonski episkop i brojni drugi.


Domaćin, požeški biskup msgr. Antun Škvorčević, posebno se obratio apostolskom nunciju msgr. Giorgiu Lingui te veleposlaniku Države Izrael Ilanu Moru između ostalog rekavši: "Svojim dolaskom u Požegu i sudjelovanjem na ovoj svečanosti, riječju koju ćete nam uputiti te otvorenjem izložbe fotografija ‘Papa Franjo u Izraelu‘ iskazujete nam osobitu pažnju, za koju vam od srca zahvaljujem." Ustvrdio je da nas izložba uključuje u poseban hodočasnički duhovni dinamizam, dodavši kako nam "ona približava Svetu Zemlju i papu Franju u iskazivanju poštovanja prema vodstvu Države Izrael i njezinim građanima, u nastojanju oko produbljivanja odnosa razumijevanja i povezanosti između katoličkih vjernika i židovskog naroda, utemeljenih na zajedničkoj baštini abrahamovske vjere, teško iskušanih tijekom povijesti".
U prigodnoj riječi veleposlanik Ilan Mor rekao je da temeljni sporazum kojim su Izrael i Sveta Stolica prije 25 godina u Jeruzalemu uspostavili pune diplomatske odnose "nije samo povijesni miljokaz u odnosima između Izraela i Svete Stolice već i između Katoličke Crkve i židovskoga naroda", a da je posjet pape Franje Izraelu 2014. godine bio naročito važan jer je to bio njegov prvi posjet izvan Italije kao pape. Naglasio je da snažne riječi pape Franje protiv antisemitizma – "zbog naših zajedničkih korijena, kršćanin ne može biti antisemit" – "trebaju odjeknuti širom svijeta". Izložbu je proglasio otvorenom msgr. Giorgio Lingua. B.S.T.
Možda ste propustili...

CRVENI KRIŽ: MEĐUŽUPANIJSKO NATJECANJE

OŠ Bilje i Medicinska škola Osijek pobijedili

HUMANITARNA AKCIJA ZA IVANA MESIĆA

Motosezona počinje u Rajevu Selu 21. travnja

Najčitanije iz rubrike