Regija
IZVOĐAČ UVEDEN U POSAO

Na SRC-u Bazeni počeli radovi, bit će gotovi do ljeta
Objavljeno 16. studenog, 2019.
Nakon što su godinama bili suhi, bazeni bi iduće kupališne sezone konačno trebali proraditi
BELI MANASTIR - Ono što je bilo relativno daleko, za neke čak i nemoguće, postalo je prilično blisko.Već iduće kupališne sezone, naime, Belomanastirci, ali i svi gosti, moći će se okupati na potpuno obnovljenom kupališnom kompleksu SRC-a Bazeni u Belom Manastiru, čija su vrata zatvorena već treću godinu. Tako su najavili belomanastirski gradski čelnici, vjerujući, među ostalim, i u obećanja izabranih izvođača radova.

- Ugovor za izvođenje radova potpisan je, izvođač je uveden u posao i, što se nas tiče, radovi su počeli - kažu u belomanastirskoj gradskoj upravi, izražavajući nadu da će kompleks biti spreman za iduću kupališnu sezonu. A ‘vjetar u leđa‘ dao im je i Jerko Zovko, direktor tvrtke Projekt-gradnja iz Slavonskog Broda, koji je u listopadu, s gradonačelnikom Belog Manastira, Tomislavom Robom, supotpisao ugovor za izvođenje radova na rekonstrukciji Gradskih bazena u Belom Manastiru.

- Radili smo na gradnji i rekonstrukciji brojnih kupališnih kompleksa, a u ovom trenutku radimo unutarnji i vanjski bazen u Ivanić-Gradu. Iskustva imamo, kod nas radi 25 građevinskih i strojarskih inženjera, imamo 250 zaposlenih, od kojih i dio Baranjaca, u našem su vlasništvu betonjare u Slavonskom Brodu i Dardi, pa vjerujem da ćemo planirane radove izvesti u roku - istaknuo je Zovko prilikom potpisivanja ugovora, dodavši kako radove planiraju završiti i prije roka, a sve radi toga da bazenski kompleks bude gotov uoči kupališne sezone. Rob je tada istaknuo kako mu je ugovor o obnavljanu bazena najdraži u dosadašnjem dvoipolgodišnjem mandatu, naglašavajući kako mu je posebno drago što će rekonstrukcija kupališnog dijela SRC-a Bazeni biti financirana iz EU fondova (Intervencijski plan - u sklopu obnove Gradskog stadiona), što je dogovoreno nakon lobiranja u Ministarstvu regionalnog razvoja..

- Nakon preuzimanja mandata kupališni dio kompleksa bio je u katastrofalnom stanju zbog niza razloga, među kojima su neodgovarajuće održavanje vode i brojne druge sitnice. Zaključili smo kako parcijalna obnova ne bi bilo dobro rješenje jer bi već za dvije-tri godine sigurno morali ponovo intervenirati - isticao je Rob, dodavši kako se nada da će s budućim izgledom SRC-a sigurno svi biti zadovoljni jer riječ je o modernom kompleksu koji se sastoji od tri bazena, jednog manjeg za plivanje, multifunkcionalnog dijela s modernim sadržajima te dječjeg s brojnim atrakcijama. Sličan kompleks, dodao je, u blizini ne postoji, a može se usporediti s, primjerice, dijelom Bizovačkih toplica ili bazena u Šiklošu. Nakon puštanja u rad kupališnog dijela, obnovljen će biti i onaj ugostiteljski, za što će grad potražiti novce iz vlastitog i nekih drugih proračuna.

- Iskustva s koncesionarima nisu se pokazala dobrim rješenjem. Stoga će kupališnim kompleks biti povjeren nekoj postojećoj ili novoosnovanoj gradskoj tvrtki, a ugostiteljski dio, kada bude pušten u rad, povjerit ćemo privatniku - podvukao je Rob.

Važno je istaknuti kako je kapitalnu potporu za rekonstrukciju bazena obećala i Osječko-baranjska županija.

Ivica Getto
Dvojili su kako obnoviti kompleks koji je tražio više ulaganja za obnovu nego što treba za rekonstrukciju
Otvoreni 80-ih
Priča oko gradskih bazena počela je krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća, kada su ih zajedničkim snagama otvorili tadašnja Općina Beli Manastir i Belje. Poslije mirne reintegracije i povratka u Baranju, bazeni su bili otvoreni, ali se na njima kupalo jedno ljeto.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike