Osijek
CESTING OD PETKA U STANJU PRIPRAVNOSTI

Predstavljen operativni
plan održavanja cesta
u zimskom razdoblju
Objavljeno 15. studenog, 2019.
Stupanjem na snagu zakonske obveze uporabe zimske opreme na javnim cestama u Hrvatskoj, koja će trajati do 15. travnja iduće godine, tvrtka Cesting d.o.o. predstavila je operativni plan održavanja javnih cesta u zimskom razdoblju. Bit će to 22. sezona kako se tvrtka Cesting brine o održavanju cesta u Osječko-baranjskoj županiji tijekom zimskih mjeseci.

- Na području OBŽ-a održavamo 1429 kilometara, što državnih, što županijskih i lokalnih cesta. Kao i svake godine spremni smo da zimska služba prođe u najboljem redu. Ljudi su stručni, raspolažemo s dovoljnim brojem vozila, pa će tako na prostoru OBŽ-a u stalnoj pripravnosti biti 41 vozilo. Smatramo da je to optimalan broj, a ako se ukaže potreba, angažirat ćemo dodatne službe. Također raspolažemo dovoljnim količinama soli i svih ostalih sredstava - poručio je direktor Cestinga Dubravko Kučinac.

Cesting i ove godine nastavlja ulagati u nova vozila, trenutačno je u fazi nabava Mercedesova kamiona Unimog, posipača i traktora John Deere, koji bi trebali biti isporučeni idući tjedan, što će uvelike povećati operativnost zimske službe.

- Kao i do sada, stalna mjesta pripravnosti bit će Osijek, Beli Manastir, Đakovo, Našice, Donji Miholjac i Valpovo. Zimski uvjeti nastaju kada su ceste prekrivene snijegom ili kada je na kolniku poledica, a kao i svih ovih godina razlikovat ćemo četiri stupnja pripravnosti. Prvi je organizacija stalnog dežurstva, s čime krećemo od danas, drugi nastupa kada je temperatura oko nule i na kolniku nastaje poledica. Treći stupanj nastaje kada su sva naša vozila i ljudstvo na terenu, dok četvrti i najteži stupanj nastupa u trenutku kada sva mehanizacija nije dostatna da se očiste ceste te se one zatvaraju za promet - poručuje voditelj Cestingove zimske službe Nikola Ercegovac.

Za zimske uvjete na cestama pripremaju se i djelatnici MUP-a. Kako ističu, veliki broj vozača i dalje se u prometu ponašaju neodgovorno, stoga u sljedećem razdoblju možemo očekivati pojačane mjere nadzora.

- Vozači od 15. studenoga moraju imati zimske gume kada su zimski uvjeti na kolniku, međutim, postoje ceste, poput osječke južne obilaznice, koje se nazivaju zimske dionice javnih cesta, gdje vozači do 14. travnja moraju imati zimsku opremu bez obzira na to kakvi bili vremenski uvjeti - poručuje Vitomir Lučić, policijski službenik Službe sigurnosti cestovnog prometa u Osijeku.
I. Alilović
Na području Osječko-baranjske županije Cesting održava 1429 kilometara državnih, županijskih i lokalnih cesta
Možda ste propustili...

STRUČNI SKUP O SIMULIRANIM SUĐENJIMA

Stekli znanja o važnosti sudstva

LABORATORIJ ZA HUMANU REPRODUKCIJU

Očekuju još veći uspjeh u liječenju neplodnosti

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana