Mozaik
NOMINACIJA ZA ZAVRŠJE

Istarski gradić u top 10 najboljih filmskih lokacija
Objavljeno 15. studenog, 2019.

Istarski gradić Završje, u kojem se u proljeće 2017. snimao film "Robin Hood" redatelja Otta Bathursta, nominiran je za najbolju europsku filmsku lokaciju, u konkurenciji njih deset. European Film Commissions Network (EUFCN) u suradnji s filmskim portalom Cineuropa treći put organizira izbor za najbolju europsku filmsku lokaciju u filmskoj i TV industriji, koja ističe raznolikost i ljepotu Europe.

U prvom dijelu natječaja svaki član EUFCN-a nominirao je jednu lokaciju iz svoje regije, odnosno države korištenu u filmu, TV seriji ili dokumentarcu objavljenom između siječnja 2018. i srpnja 2019. Završje - Piemonte d‘Istria, kandidat je Istarske filmske komisije - Istria Film Commission, koji je u okviru Istarske kulturne agencije zadužen za promociju Istre kao filmske destinacije. U Hrvatskoj je u njemu radilo više od 670 filmskih djelatnika, od toga 273 hrvatskih, uz gotovo 1650 statista. Kako se ističe u obavijesti HAVC-a, u 15 dana snimanja ukupna lokalna potrošnja bila je na razini dotad najvećih projekata snimanih na lokacijama u Hrvatskoj. Prije Završja film je sniman u Dubrovniku, koji je "glumio" Nottingham. Potom se filmska ekipa preselila u Istru, u Završje, jedan od najbolje očuvanih primjera srednjovjekovne arhitekture u unutrašnjosti Istre. Završje, u općini Grožnjan, poslužilo je kao Loxley, Robinov rodni kraj, a most Parenzana u filmu povezuje Nottingham i Loxley. Robin Hood dolazi na zgarište rodnog grada, gdje na ruševinama svoga doma odlučuje povesti borbu protiv zloglasnog šerifa od Nottinghama. Na tom su se području snimile impresivne akcijske scene. U filmu "Robin Hood" glume Taron Egerton, Jamie Foxx, Eve Hewson, Jamie Dornan, Ben Mendelsohn, Paul Anderson i Tim Minchin.

U konkurenciji deset lokacija za nagradu još su Atena ("The Little Drummer Girl"), Vilnius ("Černobil"), Delphi Theatre u Njemačkoj ("Babylon Berlin"), tu su i Sjeverna Makedonija s naseljem Dorfulija ("Honeyland"), otok El Hierro u Španjolskoj ("Hierro") i planina Luggala u Irskoj ("Vikinzi"). Iz Ukrajine je nominiran Lavov ("Eva: Stories"), iz Italije lokacija tvrđave Rocca Guidonesca di Rocchettine ("Il Nome della Rosa"), a iz Belgije Royal Brussels ("Les Miserables"). Hina
U Završju se u proljeće 2017. godine snimao film “Robin Hood” redatelja Otta Bathursta
Možda ste propustili...

SANJA HAJDUKOVIĆ PJEVAČICA TAMBURAŠKE GLAZBE IZ ĐAKOVA

Mi Slavonci smo prejaki, ni korona nam ne može ništa

POMOĆ NEZAVISNIM GLAZBENICIMA I IZVOĐAČIMA

Bandcampovi petci se nastavljaju

FILMSKI BIJEG IZ ZATVORA U SAD-U

Spustio se plahtom iz ćelije na 12. katu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DAVID KRAJNOVIĆ I DOMINIK ŠEBALJ NASTUPAJU DANAS U VINKOVCIMA

Imamo šaren repertoar
koji ćemo još obogatiti

2

KLAPA RIŠPET

Zabavni hit mjeseca srpnja je “Maka, maka”

3

POMOĆ NEZAVISNIM GLAZBENICIMA I IZVOĐAČIMA

Bandcampovi petci se nastavljaju