Ekonomija
SMANJENJE ŠTETNIH EMISIJA

Energetski sektor pred velikim je promjenama
Objavljeno 16. studenog, 2019.

U sljedećih 30 godina u energetskom sektoru dogodit će se promjene kakve nisu viđene u zadnjih 100 godina, izjavio je jučer predsjednik Hrvatskog energetskog društva (HED) Goran Granić, na 28. Forumu Dan energije u Hrvatskoj.
Na skupu održanom u organizaciji HED-a Granić je kazao da tranzicija energetskog sektora nije samo energetski, nego je to i širi društveni problem.
"Gotovo sve će se promijeniti u energetskom sektoru u idućih 30 godina, pogotovo ako se postave visoki ciljevi smanjenja štetnih emisija. Ne postoji osoba, tvrtka, odnosno društvo koje neće osjetiti energetsku tranziciju", smatra Granić.


Smatra kako se radi o velikom izazovu, pogotovo jer tehnologija još nije spremna za tako velike promjene. Ocjenjuje da će se relativno lako doći do smanjenja štetnih emisija za 30, 50, pa čak i 70 posto, ali da bi se veliki problemi mogli pojaviti kada će trebati odraditi zadnjih 30 ili 20 posto do potpunog prelaska na čistu energiju, odnosno energiju iz obnovljivih izvora.
Hrvatska će, kao dio EU-a, u tome dijeliti sudbinu ostatka Europe. Ne može predvidjeti kojim će se ritmom sve odvijati, ali Granić je siguran da na kraju procesa energetske tranzicije, do 2050. godine, neće biti kuća bez izolacije, dok će cestama voziti tzv. čista vozila. Smatra da u Hrvatskoj posebno promet predstavlja veliki izazov. Zbog lošeg standarda, naime, hrvatskim cestama voze stara vozila, kamioni, autobusi, nesigurna i neefikasna vozila.


"Proces energetske tranzicije mora se pokrenuti razgovorima, i to ćemo još godinama činiti", naglasio je Granić, dodavši da u relativno kratkom vremenu treba definirati vrlo čvrste ciljeve. Istaknuo je da je u odnosu na energetsku tranziciju sve drugo minorno.


"Nužan je tehnološki razvoj, on nam mora biti u fokusu. Za ostvarivanje tranzicije moramo imati i komercijalno dostupne tehnologije. Energetska tranzicija najveći je izazov za sve države", rekao je Granić. Mišljenja je i da će tranzicija zasigurno naštetiti nekim tvrtkama, jer će smanjiti njihovo poslovanje, ali da je nužna radi bolje budućnosti. Direktorica Sektora za energetiku i zaštitu okoliša Hrvatske gospodarske komore Marija Šćulac Domac smatra da je energetska tranzicija energetsko i gospodarsko, ali i socijalno i političko pitanje. Tranzicijom se, kazala je, trasira put ka novom razdoblju niskougljične energije. Investitorima je, s druge strane, bitno da znaju u kojem smjeru i kojom će brzinom država ići u ostvarivanju svojih planova tranzicije.

"Energetskim tvrtkama potrebno je jasno strateško opredjeljenje države", smatra Šćulac Domac te dodaje da će problem biti financiranje tih promjena. "Financije su veliki izazov, no sva će se ulaganja u energetsku tranziciju višestruko isplatiti", zaključila je.H

Financije su veliki izazov, no sva će se ulaganja u energetsku tranziciju višestruko isplatiti
Možda ste propustili...

HRVATSKA MEĐU VODEĆIM DESTINACIJAMA

Pustolovni turizam okosnica ponude

OCJENJIVANJE DRUŠTVENO ODGOVORNIH PRAKSI HRVATSKIH PODUZEĆA

Otvoren natječaj Indeksa DOP-a

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POČINJE OTKUP ŽIRA

Pod krošnjama hrasta leži 15 milijuna kuna

2

AMERIKANCI SPREMNI PUTOVATI u 2021. GODINI

Hrvatska među najtraženijim destinacijama

3

TRADICIONALNO OCJENJIVANJE KAKVOĆE MEDA U ŽUPANIJSKOJ KOMORI OSIJEK

Meda će biti manje na tržištu zbog lošijih klimatskih uvjeta u svibnju