Kultura
DANI MATICE HRVATSKE U OSIJEKU 2019.

150 godina Vienca i Rock u Vinkovcima
Objavljeno 15. studenog, 2019.
Nastavljeni su Dani Matice hrvatske u Osijeku dvama velikim i zapaženima u javnosti kulturnim događajima. U Svečanoj je dvorani Filozofskog fakulteta održan stručni kolokvij kojim je osječka Matice hrvatska obilježila 150 godina od početka izlaženja središnjeg hrvatskog kulturnog i književnog lista - Vienca. O društveno-kulturnom kontekstu u Hrvatskoj koji prethodi 1869. u kojoj se Vienac počinje objelodanjivati.

Drugi je dio programa održan u istom danu u popodnevnim satima u mnogo opuštenijem izdanju, s pogledom na Dravu iz kavane hotela Osijek. Monumentalno knjižno izdanje Rock u Vinkovcima Želimira Ivkovića, u izdanju vinkovačke Matice hrvatske i Croatia recordsa, promovirao je ponajbolji poznavatelj alternativne hrvatske kulturno-glazbene scene Vinkovčanin prof. dr. sc. Goran Rem, s Filozofskog fakulteta Osijek, te Dražen Švagelj, predsjednik vinkovačke Matice hrvatske. Nakon promocije mnogobrojnu publiku iznenadio je s desetak glazbenih brojeva jedan od prvih vinkovačkih hard-rock sastava Milky way, sa svojim frontmanom Želimirom Ivkovićem, ujedno i autorom kapitalnog djela o rockerskoj sceni u Vinkovcima od 60-ih. N.Vek. 
Urednička politika i budućnost Vijenca
Uslijedilo je inspirativno predavanje akademkinje Dubravke Oraić Tolić o povezanosti Antuna Gustava Matoša i Vienca, da bi proslavu zaključio Goran Galić, trenutačni glavni urednik slavljeničkih novina, s temom kojoj je u fokusu bila trenutačna urednička politika novina te njegova budućnost. O prva je tri desetljeća publikacije Vienac govorio sveučilišni profesor Ivan Trojan, s Filozofskog fakulteta u Osijeku.
Možda ste propustili...

NOVO IZDANJE ŠKOLSKE KNJIGE "QUINCY JONES: 12 NOTA – O ŽIVOTU I KREATIVNOSTI"

Mudre lekcije velikoga Quincyja Jonesa

Najčitanije iz rubrike