Novosti
POTVRĐENE PRETPOSTAVKE O DATUMU IZBORA

Predsjednički izbori bit će
22. prosinca i 5. siječnja
Objavljeno 14. studenog, 2019.
Kandidati moraju prikupiti 10.000 potpisa od 22. studenoga do 3. prosinca

Kao što se pretpostavljalo, izbori za predsjednika Republike Hrvatske održat će se u nedjelju, 22. prosinca, odlučila je Vlada na svojoj sjednici. Odluka stupa na snagu 21. studenoga, odnosno s 22. studenoga počinju teći svi rokovi za obavljanje izbornih radnji.


Predsjednički kandidati od 22. studenoga do 3. prosinca u ponoć, odnosno u 12 dana, imaju rok da prikupe potrebnih deset tisuća potpisa birača za svoju kandidaturu, a Državno izborno povjerenstvo potom u roku od 48 sati objavljuje listu pravovaljanih kandidata. Nakon objave liste počinje izborna promidžba, koja traje do subote, 21. prosinca, odnosno 24 sata prije dana izbora. U subotu te u nedjelju, na dan izbora, zabranjena je svaka promidžba, kao i svako objavljivanje prethodnih rezultata ili procjena rezultata izbora. Kandidatima će trebati i novac, zbog čega moraju otvoriti poseban bankovni račun, za što je rok do kraja prvog dana službenog početka izborne kampanje. Do sada je račun otvorilo 11 kandidata. Na kampanju smiju potrošiti do osam milijuna kuna, s tim što najviši iznos donacije pojedinaca može biti 30.000 kuna, a donacije pojedine tvrtke 200.000 kuna. Anonimne su donacije zabranjene.

Milijun kuna

Vlada je donijela i odluku o visini naknade troškova izborne promidžbe, a ona se raspoređuje kandidatima koji su osvojili više od deset posto glasova, razmjerno dobivenim glasovima prema konačnim rezultatima izbora. Za kandidata odnosno kandidatkinju s najviše dobivenih glasova u prvom izbornom krugu ta naknada iznosi milijun kuna, s time što se ne smije isplatiti u iznosu većem od ostvarenih troškova izborne promidžbe. U proračunu je za naknadu troškova izborne promidžbe osigurano 2,8 milijuna kuna.


Prema zakonskim odredbama, predsjednički izbori moraju se održati najmanje 30, a najviše 60 dana prije 18. veljače iduće godine, kada istječe mandat predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović. Predsjednik Republike bira se na temelju općeg i jednakog biračkog prava neposredno na izborima, tajnim glasovanjem na mandat od pet godina. Predsjednika biraju i za to se mjesto mogu kandidirati hrvatski državljani s navršenih 18 godina. Kandidata mogu predlagati registrirane političke stranke te birači pojedinačno ili skupno, a kandidat mora prikupiti najmanje deset tisuća potpisa birača. Pritom svaki birač svojim potpisom može podržati samo jednog kandidata.
Blagdani i kampanja

Predsjedničke izbore provode DIP, općinska izborna povjerenstva, gradska izborna povjerenstva, Gradsko izborno povjerenstvo Grada Zagreba te birački odbori, a glasuje se od 7 do 19 sati na biračkim mjestima na području RH i na biračkim mjestima u sjedištima hrvatskih diplomatsko-konzularnih predstavništava i inozemnih ureda. Rezultate izbora utvrđuje DIP na temelju rezultata glasovanja na svim biračkim mjestima, a Ustavni sud RH nadzire njihovu zakonitost te rješava izborne sporove.

Grabar-Kitarović najavila je da će se natjecati za još jedan mandat na Pantovčaku, a protukandidati bi joj mogli biti Zoran Milanović, Miroslav Škoro, Dejan Kovač, Katarina Peović, Ivan Rude, Ante Simonić, Dalija Orešković, Ava Karabatić, Mislav Kolakušić, Ivan Pernar, Dario Juričan, Tomislav Panenić i Vlaho Orepić... Ako nitko ne osvoji više od 50 posto glasova birača koji su glasovali, dva tjedna poslije, 5. siječnja 2020., održat će se drugi krug izbora, u koji ulaze dva kandidata koja su u prvom krugu dobila najviše glasova. U svakom slučaju, hrvatski će građani tako još jednom kombinirati blagdansko raspoloženje i - predizbornu kampanju.


Igor Bošnjak/H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana