Novosti
"OD TEHNIČKOG NAPRAVILO SE POLITIČKO PITANJE"

Čelništvo Europske pučke stranke ipak neće održati sastanke u Saboru
Objavljeno 15. studenog, 2019.

Europska pučka stranka prvi put će u Zagrebu održati svoj izborni kongres 20. i 21. studenoga. Domaćini kongresa su predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković, i predsjednik EPP-a Joseph Daul, uz više od 2000 sudionika iz više od 40 zemalja, koji će raspraviti aktualne europske politike. Na kongresu će biti izabrano i novo vodstvo EPP-a. No, u Hrvatskoj je proteklih dana najviše pozornosti vezano uz taj događaj izazvala najava kako bi se sjednice predsjedništva, kao i političke skupštine EPP-a, trebale održati u velikoj vijećnici Hrvatskog sabora, što je izazvalo dosta oštre reakcije pojedinaca iz saborske oporbe. Međutim, te dvije sjednice, odlukom vodstva EPP-a, koje ne želi raditi štetu grupaciji, ipak se neće održati u Saboru, potvrđeno je u četvrtak iz HDZ-a. Za korištenje dvorana EPP je trebao Saboru uplatiti 74.488 kuna.


Na pitanje zašto je EPP odustao od sastanka u Saboru, predsjednik Sabora Gordan Jandroković novinarima je rekao da to pitanje treba postaviti s predstavnicima EPP-a. "Neću komentirati koji su njihovi razlozi za to, dobio sam informaciju da će oni te sastanke otkazati. Cijeli kongres EPP-a održava se u Areni, a u Saboru su trebali biti tehnički sastanci zatvoreni za javnost, ali vjerojatno su vidjeli da se od tehničkih stvari napravilo političko pitanje, pa su odustali", rekao je Jandroković.


Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u četvrtak je javio da neće doći na kongres u Zagreb. "Što se mene tiče, njegov dolazak nije posebno bitan. Ne samo što se mene tiče, nego i što se tiče Hrvatske. Njegova je stranka samo pridružena članica EPP-a, on je na marginama i pogrešno ga je stavljati u fokus zbivanja", rekao je Jandroković.
Aleksandar Vučić o svojoj je odluci da ne dođe u Zagreb pismom izvijestio Josepha Daula, objavio je u četvrtak portal lista "Blic". Zahvalio je na pozivu da se obrati kongresu u Zagrebu, na koji je pozvan kao predsjednik SNS-a, navevši kao razlog "hajku koja se protiv njega vodi u hrvatskim medijima". Vođa SNS-a naveo je kako je pripremio "ozbiljnu analizu događanja u regiji, kao i onoga što bismo svi zajedno morali učiniti u idućem razdoblju". "Želim dodati da nikakvih stvarnih razloga za takvu vrstu hajke niti je bilo, niti ih ima, osim što se pojedini krugovi u hrvatskom društvu ne mogu naviknuti na snažniju ulogu Srbije, i na činjenicu da se Srbija ekonomski podiže, a i politički nije više na koljenima", naveo je Vučić. U pismu naglašava kako najvažniji dio njegove politike ostaje "pružanje ruke i otvorena vrata za bolje odnose između Srba i Hrvata, između Srbije i Hrvatske u budućnosti", no navodi kako istodobno ni na koji način ne želi utjecati na "dodatno pogoršanje položaja Srba u RH". I.Bošnjak/M.Flego
"JOŠ JEDNA MOSTOVA OBMANA"
Predsjednik Sabora Gordan Jandroković najavio je da iduća sjednica Sabora počinje 27. studenoga i trajat će do 13. prosinca te poručio da u jednotjednoj stanki nema ništa sporno. "To je obmana koju Most ponavlja, i molim vas da ne nasjedate na to", uzvratio je na upit zašto je odbijen prijedlog Mosta da se zasjeda već idući tjedan s obzirom na to da u Saboru neće biti EPP-a. "Već 30 godina Sabor uvijek na jesenskom zasjedanju ima dvije sjednice i dva aktualna prijepodneva. Da sam sada produžio sjednicu iz oporbe bi vjerojatno rekli da sam to učinio zato da nemaju aktualno prijepodne", naglasio je Jandroković. Kada je riječ o Vučiću, rekao je kako je "on u cijeloj konstrukciji i pripremama kongresa EPP-a zaista na marginama". Podsjetio je potpuno pogrešno stavljati Vučića u fokus, da to samo ide njemu na ruku. "Potpuno je nebitno za nas dolazi li Vučić ili ne, mi se ovdje koncentriramo na nešto što je važnije, a to je jačanje međunarodnog položaja Hrvatske, dok će ovaj kongres sasvim sigurno držati Hrvatsku dva dana u fokusu europske javnosti", rekao je.