Novosti
OKRŠAJ U SABORU

Rasprava o plaćama: Jandroković Bernardića nazvao običnim lažljivcem
Objavljeno 14. studenog, 2019.
Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković uzvratio je u četvrtak na prozivke predsjednika SDP-a Davora Bernardića te je novinarima na uvid dao iznose svojih plaća prije i poslije porezne reforme.


Prema uvidu, Jandroković je u listopadu ove godine primio 785 kuna manju plaću nego što je imao imao u lipnju 2017. Sam je ranije rekao da mu je na plaću prijavljeno jedno dijete manje. Puna plaća iz lipnja 2017. godine iznosila mu je 23.258 kuna, a u listopadu ove godine 22.473 kune. Iz Ureda predsjednika Hrvatskog sabora Bernardiću stoga poručuju da je "običan lažljivac".


Bernardić je prozvao Jandrokovića da mu je plaća poreznom reformom porasla za 4000 kuna mjesečno, dok istovremeno nema za povećanje plaća učiteljima i profesorima.


Jandroković je izjavio kako je namjerno dao na uvid iznose svojih plaća prije i poslije porezne reforme kako bi pokazao da predsjednik SDP-a Davor Bernardić ne govori istinu. "Potpuno je neprimjereno kada jedan saborski zastupnik, koji je i predsjednik glavne oporbene stranke, iznosi neistine, laži, insinuira. To onda gledatelji prate i misle da to što on govori ima neku osnovu", rekao je Jandroković nakon sjednice Predsjedništva Sabora. "Namjerno sam to učinio da se vidi kako on ne govori istinu i da je to normalno za dio članova SDP-a - nešto kažu što se poslije potvrdi kao laž, a onda oni idu dalje kao da se ništa nije dogodilo", dodao je. "Bernardić, koji ima odluku Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa jer je primio donaciju od 260 tisuća kuna, umjesto da se poklopi po ušima, sad proziva druge izmišljajući da im je plaća 4000 kuna veća nego što je bila prije porezne reforme. Dakle, potpuno neistina, neprimjereno i to zapravo sve govori o Bernardiću", zaključio je Jandroković.
Bernardić je reagirao istaknuvši da je Jandroković javnosti prešutio povećanje plaće od 4000 kuna, što je jasno vidljivo iz njegove imovinske kartice. “Transparentnost je jedna od najvažnijih vrijednosti, kako SDP-a, tako i moja osobno. Građani imaju pravo znati tko ih zastupa, za koji novac i s kojim ciljem", navodi Bernardić u priopćenju. Bernardić ističe da je njegova plaća jedna od najmanjih u Hrvatskom saboru jer nema ni jednu funkciju unutar Sabora koja bi mu donijela povećanje. "Nisam nikada lagao o tome koliko zarađujem, niti bez razloga prozvao drugu osobu ni po jednom pitanju”, istaknuo je Bernardić te dodao kako je Jandroković, prikazavši samo dio činjenica o svojoj plaći, namjerno obmanuo javnost kako bi prikrio što mu je HDZ-ova vlada omogućila. “Možda je to za njega sitniš, ali teško da je mogao zaboraviti da mu je netoplaća od sredine 2016. godine do prosinca 2018. godine porasla za 4000 kuna. Kakvu poruku prešućivanjem ovog iznosa šalje građanima koji ga i plaćaju”, pita Bernardić. H/D.Pav.
PRORAČUN I BLAGDANI
Hrvatski sabor usvojio je u četvrtak državni proračun za iduću godinu s projekcijama za 2021. i 2022. godinu, po kojemu će ukupni prihodi države u idućoj godini iznositi nešto više od 145 milijardi kuna, a rashodi nešto više od 147 milijardi kuna. Proračun je donesen glasovima 80 zastupnika, njih 41 bilo je protiv, a jedan suzdržan. Prihvaćen je i novi kalendar blagdana (‘za‘ 77, šest suzdržanih, 27 protiv). Prema njemu, Hrvatska od iduće godine Dan državnosti ponovno slavi 30. svibnja, dobiva i novi blagdan, Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje 18. studenoga, a oba će blagdana biti neradni dani. Broj neradnih dana ostaje 13. Promijenjen je i kalendar spomendana, kojih je sada 11.
Novo odlikovanje

Izmjenama Zakona o odlikovanjima i priznanjima koje je Vlada u četvrtak uputila u saborsku proceduru, uvodi se novo odlikovanje - Velered Predsjednika Republike Franje Tuđmana s lentom i Danicom. Odlikovanje bi se hrvatskim državljanima dodjeljivalo svake godine na obljetnicu smrti prvog hrvatskog predsjednika, 10. prosinca, kao izraz najvišeg priznanja RH za promicanje hrvatskih državnih i nacionalnih interesa u zemlji i inozemstvu, posebice za promicanje jedinstva i nacionalnog zajedništva, državotvorstva i duhovnih vrednota hrvatskog naroda. "Ove godine navršava se 20. obljetnica smrti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i prigoda je to da Hrvatska ustanovi visoko odlikovanje kojim će se (...) uvrstiti u red najviših hrvatskih državnih poglavara", rekao je ministar Ivan Malenica.H

Možda ste propustili...

20. TRAVNJA U HOTELU SHERATON U ZAGREBU

Predstavljanje uglednih škola

52 POSTO OBRAĐENIH BIRAČKIH MJESTA

HDZ osvaja 63, Rijeke pravde 42 mandata