Novosti
POTRAGA ZA NESTALIMA - ISKAPANJA NA VUKOVARSKOM PODRUČJU

Posmrtni ostaci u Negoslavcima?
Objavljeno 15. studenog, 2019.
Prilikom probnih iskapanja u Negoslavcima, selu nedaleko od Vukovara, pronađeni su posmrtni ostaci jedne do dvije osobe za koje su sumnja da su stradale tijekom Domovinskog rata. Potvrdio je to jučer novinarima i pomoćnik ministra branitelja Stjepan Sučić, koji je rekao kako će se, unatoč sumnji da se radi o tijelima iz Domovinskog rata, konačna potvrda imati nakon što se obave sve potrebne analize.


-Trenutačno možemo samo to reći jer ipak struka mora reći svoje. Nakon toga izvijestit ćemo javnost - rekao je Sučić i dodao da su posmrtni ostaci pronađeni u blizini mjesta gdje su već ranije pronađeni posmrtni ostaci za koje se pokazalo da su iz Domovinskog rata jer se na toj lokaciji pokapao dio ljudi stradalih u Vukovaru. Sučić je pritom još jednom upozorio na problem nedostatka informacija koje su, pak, ključne u potrazi za nestalima. "Izlazimo na teren na svaki javni pogovor i svaka se prispjela informacija provjerava", kazao je. Tijekom proteklih mjeseci i godina rađena su probna iskapanja, dodao je, na više lokacija: u Vukovaru, Bogdanovcima, Marincima, na Ovčari…
Problem nestalih najvažnije je humanitarno pitanje Vukovara i cijele Hrvatske. Prema službenim podacima, Hrvatska u ovom trenutku traga za ukupno 1872 nestale i smrtno stradale osobe u Domovinskom ratu za koje nije poznato mjesto ukopa. Najveći udio nestalih s područja je Vukovarsko-srijemske županije, njih 530, a i 28 godina poslije rata na popisu nestalih nalazi se 386 osoba stradalih u Vukovaru. O razmjerima stradanja Vukovara i okolice govori i podatak da je dosad na tom prostoru otkriveno 56 masovnih i više stotina pojedinačnih grobnica s ekshumiranim posmrtnim ostacima 2079 žrtava. Identificirani su posmrtni ostaci 1852 hrvatska branitelja i civila. U potrazi za nestalima s područja Vukovara u posljednje je vrijeme provedeno terensko istraživanje na 65 mogućih mjesta grobišta, a najopsežniji radovi obavljeni su i na području Ovčare. S.B.
Možda ste propustili...