Regija
TEMPERATURE SVIMA IDU NA RUKU

Radovi na njivama gotovi u rokovima, a vinogradi obrani
Objavljeno 15. studenog, 2019.

Prema prognozama, dnevne temperature na području Baranje sljedećih se dana neće značajnije spuštati. Za danas je, tako, prognozirana najviša dnevna temperatura od 13 Celzijevih stupnjeva, a tijekom vikenda narast će i na 20 stupnjeva. Živa se u termometru ni početkom idućeg vikenda ne bi trebala spustiti ispod 10 stupnjeva, s tim da bi najhladnije trebalo biti u ponedjeljak (13 stupnjeva), za kada su najavljene i oborine. Cijelo vrijeme puhat će slab do umjeren južni i jugoistočni vjetar. Za ove temperature mnogi će reći da su neuobičajene za ovo doba godine, ali kada se usporede s temperaturama od prije 30-ak i više godina. Ekstrema je, doduše, bilo, ali već niz godina klimatološke su prilike iste ili slične. Tvrdi to i poznati hrvatski ornitolog, Tibor Mikuška.

- Ništa se neuobičajeno ne događa što se faune tiče. Stigle su prve zimovalice, ali treba reći da neke ptičje vrste već nekoliko godina zimuju nešto sjevernije od našeg područja. Dakle, one koje su ranije u našim krajevima tijekom zimskog dijela godine bile redovite, sada su neredovite ili ih uopće nema - kaže Mikuška, naglašavajući kako su osnovni razlog tome toplije zime. Sve je bliže zaključku kako dio ptica u bliskoj budućnosti neće ni odlaziti iz naših krajeva. A one kojima odgovara baranjska zima mogu vidjeti posjetitelji Parka prirode Kopački rit. Dvadesetak stupnjeva Celzijevih prognoziranih za predstojeći vikend vjerojatno će mnoge privući u ovaj baranjski biser prirode.

- Bilježimo veći broj dolazaka nego u istom razdoblju prošle godine, a na ruku nam ide i meteorološka najava za vikend - kaže Ružica Marušić, voditeljica Odsjeka za promociju i provedbu projekata JUPP-a Kopački rit, dodajući kako ekobrodice i čamci još uvijek voze te da je vegetacija bujna.

Meteorološkim uvjetima odnosno prognozama za iduće razdoblje zadovoljni su poljoprivrednici i vinari.

- Sve je odrađeno u rokovima, usjevi lijepo niču i prekrasno izgledaju. Eventualno, ali samo eventualno, bit će potrebno još jedno prskanje, ali je i to bolje nego prošlogodišnje nejednako nicanje - komentira Petar Pranjić, poljoprivrednik iz Novog Čeminca. Kukuruz je, nastavlja, pobran, vađenje šećerne repe, koje je sve manje na baranjskim obradivim površinama, pri kraju je, a dio poljoprivrednika lijepo vrijeme koristi za sjetvu proljetnog pivskog ječma (kojeg je sve više).

- Proljetni ječam sijemo kako bi niknuo prije smrzavanja - objašnjava Pranjić, dodajući kako nikakvih problema s usjevima ne bi trebalo biti, osim, primjerice, izlijevanja rijeka ili kanala, što se u Baranji ne bi trebalo dogoditi. Ivica Getto
Niski vodostaji
Opustjela je i većina baranjskih vinograda. Za razliku od prošle godine, berbu je čak mjesec dana ranije završio Lajoš Kolar.

- Godina je bila pomalo atipična. S berbom smo krenuli deset dana kasnije, a završili mjesec dana ranije. Posljednje bobice ‘’na sigurno’’ smo spremili prošli tjedan. Zanimljivo je da su sve sorte došle u isto vrijeme pa smo doslovce određivali prioritete i grožđe spašavali kako šećeri ne bi bili previsoki - kaže Kolar, dodajući kako bi baranjski vinari i poljoprivrednici s dosadašnjim tijekom godine, ali i meteorološkim najavama za idućih tjedan dana, trebali biti zadovoljni.

Za razliku od vodotokova u nekim dijelovima Hrvatske, “baranjske” rijeke ne prijete. Vodostaj Dunava kod Batine, primjerice, izmjeren jučer u 11 sati, iznosio je +86 centimetara, šest centimetara manje nego u prekjučer u isto vrijeme, što je daleko od vodostaja kada nastupaju redovite mjere od poplava (+500 cm). Vodostaj Drave pak jučer u 11 sati izmjeren kod Osijeka iznosio je +37 centimetara, 4 centimetra više nego dan ranije. Redovite mjere od poplava nastupaju na +350 centimetara.
Možda ste propustili...

PRIGODOM OBILJEŽAVANJA DANA OPĆINE BIZOVAC

U OŠ radionica “Igranje poezije”

Najčitanije iz rubrike