Regija
UTIHNULO SELO POSTALO GRADILIŠTE

U Majaru se grade kuće nakon - pedeset godina
Objavljeno 15. studenog, 2019.
Dio novogradnje pomaže država građevinskim materijalom. Selo ima i dječje igralište, grade se prve staze, u planu je jezero
ĐAKOVO/MAJAR - Godinama bez ikakve aktivnosti, odumirući, sa sve više praznih kuća, bez nekadašnje područne škole, dućana, pa i gostionice, Majar, selo što leži na državnoj cesti Đakovo - Požega, u posljednje je vrijeme živahno gradilište. Grade se i tri nove kuće. Podatak je to što zasigurno za druge sredine nije nikakva vijest, ali za ovo neveliko selo sa 148 duša jest jer grade se, kaže načelnik Slavko Tidlačka, nakon punih - 50 godina pa one za ovo selo doslovce novi život znače.Tidlačka kaže dio njih gradi se uz potporu države kroz građevinski materijal, kroz mjeru poticanja stanogradnje na nerazvijenim područjima, a prema indeksu razvijenosti Općina Levanjska Variš pripada u najnerazvijeniju, prvu skupinu. Tidlačka kaže kako je ovu mjeru države iskoristilo još nekoliko obitelji u drugim selima varoške općine, no nigdje, kao u Majaru, nova stambena izgradnja nije izostala čak pola stoljeća.

Dvije mrtvačnice

- Ono čime Općina može stimulirati stambenu gradnju jest oslobađanje od plaćanja komunalija - kaže Tidlačka i dodaje kako ima još zahtjeva za gradnju kuća kroz državni program stambene obnove. Velika je to stvar za ovo selo s katoličkim i pravoslavnim stanovništvom, uglavnom ga čine stare i dijelom obnavljane, no ne i novosagrađene kuće, pa su tri privatna gradilišta itekako vijest za ovu neveliku zajednicu. Osim privatne, nakon niza godina, pa i desetljeća, zahuktala se ovdje i javna gradnja: Općina Levanjska Varoš ovih je dana s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU-a potpisala Ugovor o sufinanciranju radova i uskuga za projekt Izgradnje i opremanja kapele, tj. mrtvačnice na majarskom mjesnom groblju, a vrijednost je 270.000 kuna, od čega Ministarstvo sufinancira 80.000 kuna. Radovi su u tijeku, a završetak im je planiran za 2020. godinu. S obzirom na suživot pravoslavnog i katoličkog stanovništva, riječ je o drugoj mrtvačnici, koju neveliki Majar dobiva na katoličkom groblju, dok je ona na pravoslavnom već napravljena.


- Izgrađene su i ceste do oba groblja jer se nalaze na suprotnim stranama sela, lijevo i desno od glavne seoske ulice. Napravljena je i cesta u Gornjem Majaru gdje je katoličko groblje, dok je ono pravoslavno prema Vojnom poligonu Gašinci - pojašnjava načelnik Tidlačka.
Prvo voda, pa staze

Nadalje, Majar dobiva i prvi starački dom iza kojega je privatna inicijativa. Potpuna je to novost za ovo selo, a imat će, dodaje Tidlačka, oko dvadeset soba. I ovaj sadržaj lociran je u Gornjem Majaru. S obzirom na sastav stanovništva, u selu su i katolička i pravoslavna crkva. Potonja je u ruševnom stanju, pa su najave da će doživjeti nova rješenja. Izrađena je i projektna dokumentacija za spojni cjevovod, koji ide na Kondrić. Prošao je natječaj i sada treba provesti javnu nabavu. Spoj je to Kondrić -Majar - Levanjska Varoš. Sve življem gradilištu u Majaru slijedi i gradnja nogostupa jer staze ima samo dio sela.


- Odradili smo i projektnu dokumentaciju za to, no nećemo ići s gradnjom nogostupa prije nego što prođe vodovodna mreža, da ne bismo morali razbijati - pojašnjava Tidlačka.


Selo je dobilo i prvo dječje igralište, i to u dvorištu godinama utihnule područne škole koja je pripala Općini, a ona ima ambiciju dati ju na korištenje.
Jedno vrijeme Majar je među Đakovčanima bio aktualan za kupnju kuća, zemlje, vikendica u vikend-naselju Majarsko Brdo. U tim procesima u mjesto je stigao PZ Branitelj Eko, ima tu i OPG-ova, a Majaraci u radnom odnosu rade u HV-u, Šumariji i dr. Majarska katastarska općina, pod koju pripada i Ovčara, jedna je od većih u tom kraju, a dio državne zemlje planiran je za gradnju jezera Jaža ispod Ovčare. Buduća akumualcija plan je Hrvatskih voda, uz još tri planirana jezera, a za potrebe regulacije sliva i vodne bujice još od Musića i Hrkanovaca. Zbog potreba gradnje jezera, ističe Tidlačka, dio državnog zemljišta ne može se davati u dugogodišnji zakup, niti prodavati.

Suzana Župan
"Ravnopravnost" - po 74 muškarca i žene
Zanimljiv podatak o potpunoj spolnoj ravnopravnsoti iznjedrio je posljednji popis stanovništva u Majaru, iz 2011. godine, kada su popisivači došli do podatka da u tom nevelikom selu živi 148 duša - 74 muškarca i jednako toliko žena, pa je tu na djelu potpuna "spolna ravnopravnost", barem brojčana. Najviše muškaraca u Majaru pripada u dobnu skupinu 40 - 45 gosina, a najviše žena u dobnu skupinu 65 - 70 godina.
Najčitanije iz rubrike