Regija
NEDAVNI INCIDENT JEDAN JE OD RAZLOGA

Na ulazu u zgradu Općine Drenovci zaposlen zaštitar
Objavljeno 15. studenog, 2019.
Ne može se ulijetati u Općinu i provoditi svoju silu, kaže Šestić
DRENOVCI - Drenovci su prva općina u županjskoj Posavini koja je za sigurnost djelatnika općinske uprave odlučila angažirati zaštitarsku tvrtku.- Jako sam se iznenadio kada sam jutros došao u Općinu nešto obaviti, a na ulazu me dočekao zaštitar i cijelo vrijeme me "držao na oku". Ovo je prvi put u 20 i više godina da tamo vidim zaštitara i bilo mi je malo čudno, a moram priznati i nelagodno. Očito se vremena mijenjaju - ispričao nam je jedan Drenovčanin.

Angažiranje zaštitara uslijedilo je nekoliko dana nakon incidenta koji se krajem listopada dogodio u službenim prostorijama općinskog načelnika Jakše Šestića, kada je intervenirala i policija. Jedan je mještanin, koji je među većim poljoprivrednicima u selu, navodno nezadovoljan time što još nije raspisan natječaj za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta, došao u zgradu Općine i posvađao se s načelnikom. Došlo je do naguravanja i fizičkog sukoba, a situaciju su morali smirivati zaposlenici Općine. Načelnik Šestić tada nam je rekao da je posrijedi državna zemlja zbog koje su u Općini već imali dosta problema s tom istom osobom. Taj je incident, kako nam je jučer pojasnio, samo jedan od razloga angažiranja zaštitara na ulazu u Općinu, o čemu se, naglasio je, već duže vrijeme razmišlja i za kojim postoji potreba. Napominje kako su tamošnji službenici sve češće izloženi napadima i prijetnjama pojedinih mještana samo zato što rade svoj zakonom propisan posao. Primjerice, zato što im je stigla opomena pod prijetnjom ovrhe zbog dugogodišnjeg neplaćanja minimalne komunalne naknade, što je Općina dužna poslati i naplatiti svoja potraživanja. Tada je, kaže Šestić, kriv službenik, koji mora trpjeti neugodnosti, galamu i uvrede.

- Djelatnici Općine krivi su čak i zbog pasa lutalica na ulicama. Mi jesmo po zakonu njih dužni zbrinuti, što i činimo i za što godišnje izdvajamo čak 100 tisuća kuna, ali neke su stvari stvarno otišle u krajnost. Mnogi si uzimaju za pravo, čim im nešto nije po volji, dolaziti u Općinu i iživljavati se na službenicima. Neki očito smatraju da na to imaju pravo. Sada smo tome odlučili stati na kraj, zaštititi djelatnike i osigurati im uvjete za normalan rad - kazao nam je Šestić. Napominje da se sve više javnih ustanova i institucija zbog sve veće potrebe odlučuje na angažiranje zaštitarske službe, podsjetivši i na nedavnu tragediju u Centru za socijalnu skrb u Đakovu. Ističe da će odsad na ulazu u zgradu Općine Drenovci biti zaštitar. Do kraja ove godine ugovoren je s tvrtkom Vukovar Security d.o.o., a nagodinu će Općina provesti postupak i ponovno angažirati neku od zaštitarskih tvrtki.

- Mora se znati red kada se dolazi u zgradu općinske uprave, tko gdje ide, kod kojeg referenta. Odlučili smo se za ovakav model i tako ćemo nastaviti i ubuduće. Zaposlenicima treba osigurati primjerene uvjete za rad i ne može svatko, kako mu se i kada prohtije, ulijetati u zgradu i provoditi svoju silu. To više ne ide! - zaključuje Šestić.

Marija Lešić Omerović
OSTALE OPĆINE NEMAJU ZAŠTITARE
U Općini Gunja do sada nisu imali potrebe za zaštitarskim uslugama. “Znalo je biti manjih neugodnosti na način da je netko možda preglasan i slobodniji u izražavanju. Da je došlo do nekog ozbiljnijeg incidenta, i sami bismo razmišljali o tome”, kaže načelnik Anto Gutić. Načelnik Vrbanje Velimir Redl priznaje da nekada u Općini bude i malo “težih” riječi, ali nije bilo prijetnji ni fizičkog sukoba. “Prije 10-ak godina bilo je ‘napetih’ situacija kada je išla prodaja državne zemlje”, dodao je. Ni u Općini Babina Greda ne razmišljaju o zaštitarima. “Znalo je biti svađe, povišenih tonova, ali nikada nismo došli u situaciju da moramo angažirati zaštitara. To je inače problematika koja se pojavljuje u svim općinama pri prodaji državnog zemljišta. Imamo sreće da smo to uspješno odradili, bili smo pribrani i nije bilo ekscesa. Uvijek ima nezadovoljnih, ali kada radiš korektno i razmišljaš da nikome ništa ne pogoduješ, onda nije problem”, kaže načelnik Josip Krnić. Ni u Bošnjacima, ističe načelnik Andrija Juzbašić, nema potrebe za zaštitarima.
Možda ste propustili...

AUSTRALSKA DOBRA PRAKSA

Edukacija: Briga o starijim osobama

DOK SE ČEKA PRIMOPREDAJA OBNOVLJENE ZGRADE

Sud dvorište želi urediti u parking, dobiva nova vozila

Najčitanije iz rubrike