Osijek
KRŠĆANSKA REFORMIRANA KALVINSKA CRKVA

Okupili goste iz Karpatskog bazena
Objavljeno 15. studenog, 2019.
U Kršćanskoj reformiranoj kalvinskoj Crkvi u Hrvatskoj proteklog tjedna bilo je vrlo živo. Razlog tome je održavanje sastanka Povjerenstva mladeži Generalnog konventa reformiranih crkava s područja Karpatskog bazena te dva teološka skupa namijenjena svećenicima i starješinama (prezbiterima) ove Crkve.

U Kopačevu su tri dana boravili predstavnici reformiranih crkava mađarskog jezika iz Slovačke, Rumunjske, Ukrajine, Hrvatske i Mađarske zaduženi za pastoralni rad s mladima, rekao nam je biskup Kršćanske reformirane kalvinske Crkve u Hrvatskoj Péter Szenn. Oni su razmjenjivali iskustva, usklađivali planove za sljedeću godinu i dogovarali organizaciju svih susreta. Povjerenstvo mladeži Generalnog konventa (Generális Konvent Ifjúsági Bizottsága) dobilo je svog novog predsjednika, njegovo je ime Gábor Édes, a on je tu dužnost preuzeo od svog prethodnika Pétera Bedekovicsa. U sklopu ovog događaja u reformiranoj crkvi u Vardarcu u srijedu je bilo bogoslužje s Gospodnjom večerom na kojemu su sudjelovali svi sudionici ovoga skupa. U sklopu permanentnog školovanja u petak je u Kotlini održano teološko predavanje za svećenike reformirane Crkve, a u subotu je u Vardarcu bio organiziran isti takav skup namijenjen starješinama Crkve. Predavači su bili prof. dr. sc. György Kustár i Gyula Homoki s Reformirane teološke akademije iz Sárospataka u Mađarskoj.

Prema riječima biskupa Szenna, ovakva predavanja održavaju se svakoga mjeseca u dogovoru s uglednim teološkim fakultetom u Sárospataku koji djeluje u sastavu Sveučilišta u Miškolcu. Riječ je o najstarijoj i jednoj od najvažnijih protestantskih obrazovnih institucija u Mađarskoj osnovanoj 1531. D. Celing
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA INTERVENCIJI 30 VATROGASACA I SEDAM VOZILA

U velikom je požaru stradala i restaurirana parna lokomotiva odmilja zvana Crnom damom

2

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

3

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije