Osijek
INTERMARIUM - IGRA TRI MORA

Studenti FOOZOS-a zaigrali poljsku strategiju
Objavljeno 15. studenog, 2019.
Igrač može objaviti ratove susjednim državama i stvarati sasvim nove države

Intermarium je međunarodna strategijska igra povijesne tematike osmišljena 2018. godine u gradu Lancutu, u Poljskoj, a u Hrvatskoj su je, u natjecateljskoj konkurenciji, prvi prihvatili i odigrali studenti viših godina Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku.

Naime, u ovogodišnjoj konkurenciji, uz Hrvatsku i Poljsku, našle su se Mađarska i Slovačka, čiji nacionalni pobjednici iz gradova i mjesta domaćina stječu pravo nastupa na europskom finalu koje će se odigrati u Poljskoj. Riječ je o igri koja od igrača zahtijeva veće znanje povijesnih činjenica i odnosa pojedinih država s početka prošloga stoljeća, kao i strateško promišljanje, umješnost diplomacije te ulaganja u razvoj. Središnja ploča simulira međunarodne odnose u srednjoj i južnoj Europi od 1918. do 1939. godine. Igrači preuzimaju ulogu diplomata – predstavnika država, nacija ili diplomatskih misija koje su nazvane stranama. Svaka strana ima jednog do četiri igrača koji odabiru po jednu državu čija kartica ima određene misije i operacijske bodove koji igračima služe za unaprjeđivanje države. Na kartama koje dobiju određen je stupanj razvoja države, jačina vojske i društveno uređenje. Igrač tijekom igre može dogovarati sporazume s drugim zemljama, mijenjati društveno uređenje i ulagati u razvoj infrastrukture. Mogu objavljivati rat susjednim državama i osvajati pokrajine, a etničke manjine mogu sporazumno dogovarati osamostaljivanje i stvaranje nove države.

Na osječkom FOOZOS-u igralo je 20 natjecatelja i sve to pod budnim okom idejnog začetnika igre Macieja Trojnara.

- Ideja je bila da igru pokrenemo na stotu obljetnicu Prvog svjetskog rata i ostvarivanja neovisnosti Poljske. Želimo na taj način upoznati mlade ljude iz što više europskih država o povijesti našeg naroda i države, ali i dati im prostora da uz primjenu vlastitog znanja sami pokažu što bi oni učinili da su imali priliku voditi i odlučivati u jednoj od država – pojašnjava mladi Poljak, dodajući kako mu je želja igru proširiti u što više europskih država.

Izvanredna profesorica prodekanica za nastavu Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Osijek dr. sc. Emina Berbić Kolar, oduševljena je što je upravo u njihovom prostoru organizirana igra koja ima plemenitu notu Europske unije i suradnje među zemljama.

- Naši su natjecatelji bili studenti završne godine studija, već formirani intelektualci koji raspolažu s dovoljno znanja iz geografije, povijesti, sociologije, građanskog odgoja, logike. Zanimljivo je vidjeti njihova promišljanja s pozicije moći vladara, kraljeva, ili predsjednika država, što bi učinili da bi im zemlja bila što uspješnija – kaže Berbić Kolar.

Uz idejnog začetnika Macieja Trojnara autori su Lukasz Wrona i Sebastian Waciega, grafičku obradu igre osmislili su Tomasz Lomnicki i Julia Ulman, a igra je financirana sredstvima poljske vlade, dok naziv Intermarium označava područje između tri mora - Baltičkog, Crnog i
Jadranskog.

Tomislav Prusina
Možda ste propustili...

URUČENE USPOMENICE NA MEMORIJALNU HODNJU OSIJEK - VUKOVAR

Svake godine sve više učenika želi dati svoj obol žrtvi Vukovara

GRAD NASTAVLJA ULAGATI U SPORTSKU INFRASTRUKTURU

Na Olimpiji sagrađena nova tribina i postavljene sjedalice

Najčitanije iz rubrike