Ekonomija
JAČANJE KONKURENTNOSTI

Inovativnost je temelj razvoja poduzetništva
Objavljeno 15. studenog, 2019.
Hrvatska je uvijek bila inovativna zemlja, a naši su stručnjaci dobrodošli u svim industrijama, izjavio je Vjekoslav Majetić

Inovativnost je temelj globalne konkurentnosti, a inovacije su nužne ako želimo izvoziti i biti uspješni. Zato moramo stvoriti sustav koji će ih poticati te financirati njihov razvoj i komercijalizaciju na tržištu. Možemo reći da će razvoj Hrvatske u budućnosti ovisiti o tome.Istaknula je to direktorica Sektora za industriju HGK-a Tajana Kesić Šapić na panelu "Modeli financiranja inovacijskih projekata" održanom u sklopu nacionalne izložbe inovacija Inova 2019. na Zagrebačkom velesajmu čiji je pokrovitelj i Hrvatska gospodarska komora. Poručila je da se najbolja svjetska gospodarstva temelje na uspješnoj primjeni inovacija. "Inovacije se cijene, traže, potiču i stvaraju i u gospodarstvu i na sveučilištu. U snažnim i dobro financiranim procesima istraživanja i razvoja stvaraju se novi inovativni proizvodi koji se onda komercijaliziraju na tržištu. Inovacije i razvoj proizvoda u srži su razvoja poduzetništva temeljenog na znanju", pojasnila je Kesić Šapić, koja je u ime HGK-a primila i zahvalu Hrvatskoj gospodarskoj komori za poseban doprinos uspjehu sajma Inova 2019.

Konkretne mjere
U raspravi su sudjelovali Mario Antonić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ante Janko Bobetko, član uprave Hamag Bicroa za inovacije, Marko Kravar, vlasnik tvrtke Termist i potpredsjenik Zajednice za inventivni rad HGK-a, Ladislav Prežigalo, predsjednik Saveza udruga inovatora Grada Zagreba, i Vjekoslav Majetić iz Dokinga, predsjednik Zajednice za inventivni rad HGK-a.
Antonić je kazao da ministarstvo provodi brojne aktivnosti u promoviranju inovacija. "Nacionalni inovacijski sustav za industriju uspjeli smo uspostaviti kroz pet tematskih područja. Kroz inovacijska vijeća okupili smo više od 200 stručnjaka, većinom iz privatnog sektora, a konkretne mjere koje se generiraju potiču inovacije", kazao je Antonić i dodao da država sve više ulaže u istraživanje i razvoj.

Pomoć inovatorima
Majetić je kazao da je Hrvatska uvijek bila inovativna zemlja i da su naši stručnjaci dobrodošli u svim industrijama svijeta. "Sve odluke da se pomogne inovatorima nužne su nam za daljnji rad. Ničemu što se serijski proizvodi, primjerice u Kini, mi ne možemo konkurirati. Moramo biti inovativni i tražiti nove niše jer bez toga ne ide", poručio je i dodao da inovacija koja ostane u ladici nije inovacija.
"Hamag Bicro je kreirao cijeli set mjera za pomoć malim tvrtkama i inovatorima. Pokrivamo sve, od početnog ideje do prototipa, odnosno i pretkomercijalnu i komercijalnu bazu", pojasnio je Bobetko i dodao da su poduzetnicima na raspolaganju razne mjere koje nude maksimalne iznose do čak 20 milijuna kuna, sa sufinanciranjem do 70 posto. Kravar je rekao da imaju velikih problema s prijavama na programe državnih poticaja za inovacije jer kao plastičari ne pripadaju ni u jednu prihvatljivu kategoriju. Z. Rupčić
Osnovati fond rizičnog kapitala
Kravar je predložio da se napravi jedan fond rizičnog kapitala koji bi bio dostupan svim tvrtkama, a ne samo startupovima. Prežigalo je istaknuo da je zadovoljan trendom inovatorstva u nas. “Ponekad mi se čini da smo mi inovatori pomalo romantičari u sferi gospodarstva. Izuzetno je bitna efikasnost, nama ništa ne znači ako dobijemo sredstava za tri ili četiri godine, a drugi u međuvremenu prijave patente. Nemoguće je da svi uspiju na tržištu, ja bih bio sretan i da 30 posto patenata uspije”, poručio je.
Najčitanije iz rubrike