Gastro
AUTORICA JE ANDREA PISAC

Hrvatske slastice 1. put u kuharici na - engleskom
Objavljeno 15. studenog, 2019.
Luksuzno opremljena knjiga na 224 stranice donosi 50 recepata tradicionalnih hrvatskih kolača

Prva kuharica hrvatskih slastica napisana na engleskom jeziku "Croatian Desserts" autorice Andree Pisac, s 50 recepata tradicionalnih hrvatskih kolača, predstavljena je u zagrebačkom gastropubu Bulldog.

"Croatian Desserts: 50 authentic recipes to make at home" luksuzno je opremljena kuharica, tiskana na 224 stranice. Na 515 fotografija prikazuju se gotove slastice, ali i njihova priprema. Kuharicom će se, ističe autorica, moći služiti i oni koji nemaju nikakvog iskustva u kuhinji i oni koji svoje kulinarsko umijeće žele proširiti. Donosi niz kolača po kojima je Hrvatska već prepoznata, ali i one manje poznate te one koji su danas već tako rijetki da ih je potrebno sačuvati. Najveće su zvijezde orehnjača i makovnjača, fritule, štrukli, paprenjaci, međimurska gibanica, kremšnite, splitska torta. No tu su i manje poznate slastice, kao što su Kaiserschmarrn ili jabuke u šlafroku, a neke od njih, poput vodenih ili bunar kiflica, danas su već tako rijetke da ih je, kaže autorica, jednostavno trebalo uključiti. Ističe kako predstavlja i tradicionalne slastičarske metode, koje su u sve bržem modernom svijetu velik izazov. Tako je vučeno tijesto za štrudlu i štrukle opisano i objašnjeno upravo onako kako se nekada razvlačilo kod kuće.

"Croatian Desserts" donosi 50 tradicionalnih kolača iz svih dijelova Hrvatske: Slavonije i Baranje, Zagorja, Međimurja, Istre, Primorja i Dalmacije, uključujući i Zagoru i otoke. Autorica ističe kako je izabrala najreprezentativnije hrvatske slastice, vodeći pritom računa da mnogi čitatelji žive izvan Hrvatske i da im nisu svi sastojci uvijek dostupni. Napominje kako će recepte jednako lako pratiti i oni koji važu sastojke i oni koji ih mjere šalicama i žlicama. Svi recepti su isprobani u "običnoj" kuhinji, kako bi se prenijela poruka da svi mogu naučiti pripremati klasične hrvatske slastice.

Prvo izdanje kuharice izišlo je kao elektronska knjiga, a ove godine autorica je otvorila vlastitu izdavačku kuću i tiskala print izdanje. Andrea Pisac doktorica je antropologije, spisateljica, travel blogerica te dobitnica Nagrade Grada Zagreba za kulturni doprinos. Hrvatske slastice smješta u kontekst europskih, svjetski poznatih desertnih klasika. Autorica je izvorne recepte prikupljala usmenom predajom i terenskim istraživanjima.

Na predstavljanju su, uz autoricu, sudjelovali bloger i novinar Domagoj Jakopović Ribafish i Ashley Colburn, poznata po dokumentarcima i velikoj ljubavi prema Hrvatskoj.

Tanja Kvorka
515

fotografija slastica nalazi se u knjizi
Recepti su isprobani u “običnoj” kuhinji, uz poruku da svi mogu naučiti pripremati hrvatske slastice
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike