Tehno
TEST: CARLY UNIVERSAL ADAPTER

Podešavanje i održavanje automobila uz vrlo jednostavan sustav
Objavljeno 15. studenog, 2019.
Isprobali smo novi adapter koji nudi mogućnost povezivanja sa svim podržanim vozilima

Moderni automobili puni su tehnoloških mogućnosti, a njihovo servisiranje, održavanje, podešavanje i brojne druge potrebe mahom se rješavaju s nekoliko klikova na nekom od računala s posebnim softverom. Ako ste bar jednom otišli u ovlašteni servis, to ste mogli i vidjeti. Međutim, iza te sile automobilskih softvera krije se i hrpa mogućnosti koje su mahom isključene od proizvođača ili je za njihovu aktivaciju potrebno poprilično platiti. To je otkrila i njemačka tvrtka Carly, koja je tržištu ponudila iznimno jednostavan sustav za cjelokupno podešavanje, održavanje i servisiranje, čak i za kodiranje i otvaranje skrivenih postavki automobila.

Iznimno malen
U svijetu automobilskih entuzijasta Carly je dobro poznato i etablirano ime. Istoimena aplikacija, odnosno aplikacije, te adapteri sastavni su dio arsenala svakog zaljubljenika u automobile. Ako ste jedan od njih, prije početka potrebne su vam dvije stavke, pametni telefon ii tablet, za koje pretpostavljamo da ih imate, te adapter za vaše vozilo. Donedavno su se adapteri međusobno razlikovali, no s predstavljanjem novog Carly Universal Adaptera dovoljan je samo jedan za sva podržana vozila. Carly nudi softver i adapter za nekoliko proizvođača automobila: BMW, Mini, Mercedes-Benz, Volkswagen (uključujući Audi, Škodu, Seat i Porsche), Renault, Toyota i Lexus. Cijena adaptera je 60 eura, a uz brzu dostavu adapter je za nekoliko dana na našoj adresi. Adapter se na vozilo priključuje s pomoću OBD2 konektora, koji je kod većine automobila s vozačeve strane. Adapter je iznimno malen pa zasigurno neće smetati pri ulasku i izlasku iz vozila te u radu na njemu. Za razliku od prvih inačica adaptera, Carly Universal Adapter uistinu je pravi premium, kvalitetan proizvod, zahvaljujući visokoj kvaliteti izrade i luksuznom pakiranju.

Aplikacija
Sljedeći dio seta Carly je aplikacija koju ćemo instalirati na Android ili iOS uređaj. Instalacija se odvija preko službenih trgovina platformi: Google Play ili Apple Store. Za svaki od podržanih automobila aplikacija je prvo u besplatnoj inačici koja služi više kao pregled mogućnosti prije kupnje pune inačice, koja stoji oko 50 eura godišnje. Ovisno o godištu automobila, ovdje ćete pronaći puno toga. Jedna od prema našem mišljenju najvažnijih i svakako najboljih mogućnosti je detaljna provjera vozila, naziva Provjera rabljenog vozila. Taj modul aplikacije naziv je dobio upravo po tome – za detaljnu provjeru rabljenih vozila. Aplikacija iščitava kilometre iz više izvora, poput instrument-ploče, ključa i drugih modula gdje automobil bilježi prijeđene kilometre. Aplikacija također otkriva je li i kada bilo manipuliranja tim podatcima, a svakako je zanimljivo pogledati i podatke koliko je vožnji automobil odradio, koliko je sati radio, kakav režim vožnje je imao (gradski, autocesta, otvorena cesta), kolike je udaljenosti prevaljivao i kolika je bila prosječna brzina. Dakle, za sve kupce rabljenog vozila ovo će biti najvrjedniji podatak. Sve podatke aplikacija može ispisati ili poslati na e-mail kako biste ih u miru proučili.

Kodiranje
Još jedna stavka aplikacije Carly zaslužuje poseban pasus. Riječ je o kodiranju automobila. Za one kojima nije poznat taj pojam, riječ je o detaljnom postavljanju postavki automobila koje inače dolaze tvornički definirane i nije ih moguće lako mijenjati. Ostali smo zaista iznenađeni količinom mogućnosti koje su u automobilu softverski definirane. Neke od tih mogućnosti su kontrola start/stop funkcije, kontrola rada brisača i pranja farova, kontrola svjetala, kontrola sustava za zabavu (videomogućnosti), upozorenje na vezanje pojasa… Za naš automobil ponuđeno je na stotine mogućnosti koje je bilo moguće podesiti i prilagoditi. Količina mogućnosti koje Carly pruža zaista je zapanjujuća, to više što se svime lako upravlja s pomoću pametnog telefona ili tableta.
Marin Režić
Najčitanije iz rubrike