Tehno
ALGEBRA NAJAVLJUJE 8. NATJECANJE ETIČNIH HAKERA

Hacking Night 2019 i meetup stručnjaka za informacijsku sigurnost
Objavljeno 15. studenog, 2019.

Okupljanje sigurnosnih profesionalaca, Security Professionals @ Algebra, u trećem izdanju obilježit će tema napada socijalnim inženjeringom i phishingom, s naročitim osvrtom na situaciju i neke konkretne zabilježene slučajeve u Hrvatskoj.

Jagor Čakmak, stručnjak iz tvrtke INFIGO IS i jedan od članova njihova penetracijskog tima koji tvrtkama pomaže poboljšati sigurnost informacijskih sustava, objasnit će zašto su takvi napadi "popularni" među zlonamjernim hakerima i napadačima – iako se obično smatraju jednostavnima, moguće je provesti i vrlo sofisticirane phishing napade na koje nerijetko "padnu" i najveći stručnjaci. Čakmak će u ovoj prezentaciji dati pregled nekih incidenata, kao i naprednih scenarija koji su korišteni za (vrlo uspješno) provođenje manje i više sofisticiranih phishing napada, koji su doveli i do potpune kompromitacije ciljnog IT sustava. Nakon predavanja uslijedit će panel-diskusija na kojoj će sudjelovati Jagor Čakmak i Zlatan Morić, voditelj katedre za kibernetičku sigurnost na Visokom učilištu Algebra.

U večernjim satima istoga dana, u nastavku nakon Security Professionals Community @ Algebra, Algebra organizira i već tradicionalni "Hacking Night 2019" ili "Noć hakiranja". Radi se o praktičnom natjecanju u etičnom hakiranju, koje već niz godina okuplja ponajbolje hrvatske stručnjake za računalnu sigurnost, ali i studente te entuzijaste koje zanima ovo područje i koji se njime aktivno bave. U sklopu ovog natjecanja, etični hakeri – u pravilu sadašnji ili budući stručnjaci za penetracijska testiranja – rješavaju konkretne zadatke koje pripremaju stručnjaci za kibernetičku sigurnost Visokog učilišta Algebra u cilju stavljanja naglaska na važnost sigurnosti računalnih sustava i pravovremeno pronalaženje i otklanjanje sigurnosnih propusta u njima.

Najboljem tročlanom timu ovogodišnji je sponzor Hacking Nighta, INFIGO IS, tvrtka specijalizirana za informacijsku sigurnost, pripremio novčane nagrade. Robert Petrunić, senior konzultant za informacijsku sigurnost i asistent na Algebri, podsjetio je kandidate na teme koje bi se mogle pojaviti i ove godine na natjecateljskom dijelu: "Unatrag nekoliko godina na Hacking Nightu se od timova tražilo poznavanje raznih aspekata sigurnosne problematike uključujući i tehnike kao što su SQL injection, steganografija, BoF, skeniranje ranjivosti, hakiranje i zaštita WiFi mreža. Od ostalih tema pojavljivali su se i reverse engineering, zaštite od ‘man in the middle‘ napada, ranjivost BitLocker sigurnosne zaštite i još neke zanimljive sigurnosne teme s kojima se korisnici nesvjesno svakodnevno susreću."

Timovi na natjecanje moraju ponijeti svoja računala, kao i svu dodatnu opremu za koju smatraju da će im trebati, a prethodne prijave za Hacking Night su
obavezne. M.R.
Najčitanije iz rubrike