Kultura
AUTENTIČNOST IZRAZA I POMNO ODABRAN REPERTOAR

Strastvena interpretacija sopranistice Anje Papa
Objavljeno 15. studenog, 2019.
U sklopu 4. međunarodnoga festivala Umjetnost i žena, koji se u organizaciji Akademije za umjetnost i kulturu održavao 12. i 13. studenoga, solistički je koncert pod nazivom Ninfa gentile izvela mlada osječka sopranistica Anja Papa. Do sada je ostvarila nekoliko uspješnih opernih uloga i nastupala na brojnim glazbenim festivalima i koncertima u Hrvatskoj i inozemstvu, a ovom se prigodom osječkoj publici predstavila samostalnim recitalom nakon nedavno završenog studija pjevanja na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, u klasi izv. prof. art. dr. sc. Berislava Jerkovića. Koncert je održan uz klavirsku pratnju Ante Blaževića, višega umjetničkoga suradnika.


Anja Papa publici je približila skladbe s lakoćom i sigurnošću, što je publika u prepunom prostoru Salona Akademije prepoznala i nagradila. Fokus ove glazbene večeri bio je na pomnom odabiru programa, autentičnosti izraza, komunikaciji izvodača i strasti interpretacije. Kako umjetnica Anja Papa i sama ističe, prava glazba jest ona koja potiče slušatelja na razmišljanje.


Njezina vokalna izvedba usredotočena je na suvereni vokalno-tehnički izraz i raskošnu interpretaciju, zadržavajući pri tom besprijekornu čistoću vokalne linije. Publika je na koncertu imala priliku uživati u lirskim, dirljivim melodijama Bellinija, Hatzea i Debussyja, kao i u raznolikosti stilova i jezika u izvedbi djela skladatelja H. Wolfa i F. Mendelssohna – Bartholdyja.
Čest izazov recitala - čak i za iskusnoga pjevača, kažu glazbeni znalci - jest oživljavanje arija izvan njihovoga dramatičnoga i narativnoga konteksta. Anja Papa je i taj zadatak i ovaj puta izvrsno svladala u izvedbama vokalno zahtjevnih arija Je dis que rien ne m‘épouvante Georgesa Bizeta (opera Carmen), Ach, ich fühl‘s W. A. Mozarta (opera Čarobna frula) te Ah, tardai troppo... O luce di quest‘anima Gaetana Donizettija (opera Linda di Chamounix), uprizorivši tri različita ženska lika iz različitih opernih stilova i razdoblja s različitim životnim pričama (od hrabre, jednostavne i iskrene ljubavi, preko ljubavnoga bola, do intenzivne zaljubljenosti). Bila je to prilika ne samo da Anja pokaže svoje neprijeporne glasovne sposobnosti, nego i da aktivno angažira publiku i učini ju dijelom svoje iskrene izvedbe. N.Vekić
Možda ste propustili...

POGORŠANJE EPIDEMIOLOŠKE SITUACIJE

Motovun Film Festival odgođen do daljnjega

LANAC ADRIANA MCKINTYJA

Najiščekivaniji triler ovog ljeta

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana