Kultura
PUTUJUĆA IZLOŽBA

Pejačevići povezuju Austriju, Hrvatsku i Slovačku
Objavljeno 15. studenog, 2019.
NAŠICE - Obitelj Pejačević i kulturno-povijesne veze Hrvata i Slovaka naziv je izložbe Slovačkog centra za kulturu Našice i Zavičajnog muzeja Našice predstavljene u Muzeju kulture Hrvata u Slovačkoj, u Hrvatskom centru u Beču te Hrvatskom kulturnom centru u Šopronu. Posljednju, trenutačno aktualnu izložbu, otvorio je početkom studenoga šopronski kulturni aktivist Franjo Pajrić, među gradišćanskim Hrvatima, u Šopronu, zahvaljujući suradnji s Hrvatskom samoupravom grada Šoprona.


- Nadam se da će se naša suradnja nastaviti jer obje nacionalne manjine imaju isti cilj: njegovati i očuvati svoj jezik, kulturu i identitet u svojoj novoj domovini - rekla je ravnateljica Slovačkog centra za kulturu Našice, dr. sc. Sandra Kralj Vukšić, dodavši da je plemićka obitelj Pejačević kulturno-povijesna poveznica trokuta Austrija-Hrvatska-Slovačka. Umjesto autorice izložbe Silvije Lučevnjak, kustosice i ravnateljice Zavičajnog muzeja Našice, o izložbenom postavu govorila je Tatjana Seničanin, kustosica Slovačkog centra.
- Izložba na 16 panela prikazuje i dokumentira kulturno-povijesni i politički kontekst iseljavanja Slovaka u našički kraj i potporu obitelji Pejačević naseljavanju Slovaka u ovaj dio Slavonije - rekla je Seničanin te dodala da izložbu prati i prigodan katalog na hrvatskom, slovačkom i njemačkom jeziku, a može se pogledati do 21. studenoga. Projekt pripreme i prezentacije izložbe realiziran je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, uz podršku Savjeta za nacionalne manjine RH, Saveza Slovaka, Ureda za iseljene Slovake iz Bratislave i zastupnika za češku i slovačku nacionalnu manjinu u Hrvatskom saboru Vladimira Bileka, Osječko-baranjske županije, Grada Našica.
Ivona Ćosić
Možda ste propustili...

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

POSVEĆEN JE 150. ROĐENDANU JEDNE OD NAJPREVOĐENIJIH HRVATSKIH KNJIŽEVNICA

Znanstveni skup “Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju”

Najčitanije iz rubrike