TvObzor
HRT: KAD VRANE ZAPJEVAJU

Pretpremijera dokumentarnog filma Zdravka Fučeka
Objavljeno 15. studenog, 2019.
Film će televizijsku premijeru imati u nedjelju, 17. studenoga, u 21.40 na Prvom programu HTV-a

Više od dva desetljeća nakon završetka Domovinskog rata, u Hrvatskoj je nepoznata sudbina čak 1903 osobe koje se vode kao nestale. “Kad vrane zapjevaju” dokumentarni je film scenarista i redatelja Zdravka Fučeka, urednika u odjelu Dokumentarni sadržaji HTV-a, koji u 52 minute govori o životima članova obitelji i prijatelja osoba nestalih u Domovinskom ratu. Film će biti pretpremijerno predstavljen u četvrtak, 14. studenoga, u 19 sati u rodnoj kući Lavoslava Ružičke u Vukovaru. A svoju televizijsku premijeru imat će u nedjelju, 17. studenoga, u 21.40 na Prvom programu HTV-a.

Osobe koje su prihvatile da kroz dokumentarac upoznamo dio njihovih sudbina su Kristina i Tatjana Čakić, kći i majka, čiji je otac i suprug identificiran i pokopan nakon devet godina potrage; Tanja Došen, koja traži posmrtne ostatke svoga oca i dva strica; Vesna Malović, koja je nakon 28 godina pokrenula postupak za proglašenje svoga supruga mrtvim; te Nenad Barinić i njegovi prijatelji bajkeri, koji još tragaju za Mladenom Čupićem, nestalim ranjenikom iz vukovarske bolnice, s kojim su, kako sami kažu, dijelili i “zadnji decilitar goriva za motore.”

Kako je i u kojoj mjeri nestanak osoba s kojima su dijelili intimnu životnu svakodnevicu utjecao na njihove daljnje živote? U dokumentarcu svjedoče na kakve sve probleme nailaze u svakodnevnom životu u potrazi za istinom, te s kojim se sve pravnim, emotivnim, društvenim i inim problemima sučeljavaju. Zanimljiva su i njihova pojedinačna promišljanja o Domovinskom ratu i hrvatskoj državi danas.

Nenad Barinić, crtač stripa i ilustrator, uz to što je u dokumentarcu jedan od protagonista, ujedno je i narator, i to tako što svojim strip-crtežima i ilustracijama dočarava sudbinu kako svog nestalog prijatelja Mladena Čupića tako i sudbine nestalih članova obitelji drugih sudionika.

Film je sniman na širem području Vukovara i u Zagrebu, gdje su živjeli ili danas žive glavni protagonisti. U dokumentarcu lišenom bilo kakve politizacije trajno je prisutna samo želja da pronađu one koje traže.

Nikola Kučar
Možda ste propustili...

VIASAT HISTORY: PREMIJERA DOKUMENTARCA “OTPOR: UZVRATILI SU”

Kako su se Židovi suprotstavili nacistima

SATIRIČNA KOMEDIJA “IZA KULISA”

Jedinstven prikaz pandemije putem umjetnosti

Najčitanije iz rubrike