TvObzor
BRUTALIST - DEBITANTSKI ALBUM BENDA THE SIIDS

Glazbene poslastice na tragu svjetskih indie uspješnica
Objavljeno 15. studenog, 2019.
Objavom albuma fokus je stavljen na još jedan sjajan singl zaraznog ritma, pjesmu “Beats Running Down”, za čiji je spot zaslužna talentirana vizualna umjetnica Stella Mešić

Znali smo da njihovo vrijeme tek dolazi, no je li domaća alternativna scena bila spremna na nešto ovako “brutalno” - dobro?! Najperspektivniji novi riječki bend The Siids predstavlja svoje debitantsko studijsko izdanje naslova “Brutalist”.

Na novoprobuđenoj i pulsirajućoj sceni mladih izvođača koji osvajaju publiku i kritiku, posljednje dvije godine svojom audiovizualnom estetikom posebno se istaknuo kreativni autorski tandem iz Rijeke, Stanislav Grdaković i Darko Terlević, poznatiji kao electro duo The Siids. Službeno proglašen “najperspektivnijim riječkim mladim bendom”, duo je svoju dvogodišnju glazbenu avanturu okrunio danas objavom prvijenca “Brutalist”.

Stvarajući glazbene poslastice na tragu svjetskih indie uspješnica, njegujući pritom senzibilitet prema najboljem od nasljeđa synthpopa i postpunk ere, The SIIDS su od trenutka osnutka svoj identitet gradili ne samo zvukom, nego i vizualizacijom emocije i atmosfere skladanih pjesama. Sineastičnim videospotovima nastalima u suradnji s perspektivnim lokalnim umjetnicima dominirala je brutalistička arhitektura čija su monumentalnost i utopistički kontekst poslužili kao idealna kulisa za senzibilitet i grandioznost zvuka kojem teže. Posebno se to istaknulo u audiovizualnoj trilogiji - “Meaningless/Weightless”, “Lovers” i “Giving Myself To You” - kojom su The SIIDS osvojili publiku i koja je sada našla svoje mjesto na sjajnom albumu “Brutalist”.

“‘Brutalist’ je metafora za svijet koji nas okružuje, za međuljudske odnose koji se stvaraju na društvenim mrežama, za ljubav koja negira nježnost, za sreću koju kupuju stvari i stvarnost u kojoj glazba ima sve manje važnosti”, otkrivaju The SIIDS, približavajući nam time simboliku naslova albuma prvijenca.

Objavom ovoga albuma fokus je stavljen na još jedan sjajan singl zaraznog ritma, pjesmu “Beats Running Down”, za čiji je prateći videospot i ovaj put, kao i za prethodni singl “Feeling”, zaslužna talentirana riječka vizualna umjetnica Stella Mešić.

Pjesma “Beats Running Down” govori o potrazi za nečim novim, potrebi za izlaskom iz začaranih krugova ljubavnih odnosa, poslovnih obveza i svega onoga što koči slobodu, a predstavljeni videospot vjerno prati ideju i metaforu novog singla. Za lokaciju snimanja odabrani su Vinkovci, grad u kojem je Stella odrasla, i u kojemu je na najintimniji i najosobniji način mogla vizualizirati obračun protagonistice s mjestima i prostorima čiji je taoc. Video prikazuje bijeg od svega u nadi za pronalaskom samog sebe, a Gina, model kojem je dodijeljena glavna uloga, dočarala je kulminaciju psihološke i emotivne borbe autentično i intenzivno, iz kadra u kadar.

Nikola Kučar
Možda ste propustili...