Novosti
MEĐU ZEMLJAMA EU-A S NAJVEĆIM PORASTOM

Industrija u rujnu rasla u Hrvatskoj
Objavljeno 14. studenog, 2019.
Hrvatska je u rujnu bila među zemljama Europske unije s najvećim rastom industrijske proizvodnje na mjesečnoj razini, dok je na razini 28-člane Unije ona blago porasla nakon stagnacije u prethodnom mjesecu, pokazalo je u srijedu izvješće Eurostata.


Na razini 28-članog EU-a sezonski prilagođena industrijska proizvodnja u rujnu je porasla za 0,2 posto prema mjesecu ranije, kada je prema revidiranom podatku stagnirala, pokazalo je izvješće europskog statističkog ureda.


U 19-članoj eurozoni industrijska je proizvodnja u rujnu povećana za 0,1 posto u odnosu prema kolovozu, kada je bila porasla za 0,4 posto. Daleko najveći rast proizvodnje među zemljama EU-a, čijim je sezonski prilagođenim podacima Eurostat raspolagao, u rujnu je na mjesečnoj razini ostvarila Irska, od 8,8 posto. Slijede Mađarska, s povećanjem proizvodnje za 3,1 posto, te Hrvatska, Danska i Litva, u kojima je porasla po 2,5 posto. U kolovozu Hrvatska je bilježila najveći pad proizvodnje na mjesečnoj razini među zemljama EU-a, za tri posto. Najviše je u rujnu pala industrijska proizvodnja na Malti, za 3,7 posto. Prema kategoriji proizvoda, najviše je u EU-u u rujnu porasla proizvodnja netrajnih potrošačkih roba i kapitalnih dobara, za 0,9 odnosno 0,6 posto.


Najveći je pad na razini Unije zabilježen u proizvodnji intermedijarnih roba, za 0,7 posto. Pala je i proizvodnja energenata, za 0,4 posto, te trajnih potrošačkih roba, za 0,1 posto.


I u eurozoni je najviše povećana proizvodnja netrajnih potrošačkih roba i kapitalnih dobara, za jedan odnosno 0,6 posto. Pala je proizvodnja trajnih potrošačkih roba, za 0,7 posto, energenata, za 0,8 posto, i intermedijarnih roba, za 0,9 posto.


Blaži pad proizvodnje u EU-u i eurozoni na godišnjoj razini.
Među zemljama EU-a čijim su podacima u europskom statističkom uredu raspolagali najviše je u rujnu na godišnjoj razini pala industrijska proizvodnja u Njemačkoj, za 5,3 posto. Slijede Portugal, s padom od pet posto i Estonija, u kojoj se smanjila za 4,8 posto. U Hrvatskoj je kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u rujna porasla za dva posto u odnosu prema istom mjesecu prošle godine. U kolovozu je bila pala za 1,7 posto, pokazuje Eurostatovo izvješće. H
Možda ste propustili...

LUKA BURILOVIĆ:

HGK očekuje kontinuitet

MINISTARSTVO MORA, PROMETA I INFRASTRUKTURE:

Priznanje SAD-a hrvatskoj zastavi

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

IVAN VRKIĆ OBZNANIO KRAJ POLITIČKE KARIJERE

Neću se više kandidirati za gradonačelnika Osijeka

2

STOŽER: U OSJEČKO-BARANJSKOJ ŽUPANIJI ČAK 50 NOVOZARAŽENIH

U Đakovu 42 novooboljela, dožupan naglašava da časne sestre ne prenose zarazu

3

BUDUĆI MLADENCI I NJIHOVA RODBINA U PROBLEMIMA

Manda: Planirali smo 400, sada 200, a koliko će nas biti, ne znamo