Novosti
KARTE CESTA NA KOJIMA VOZAČI MORAJU IMATI ZIMSKU OPREMU

Tko ne očisti automobil od snijega, kazna 1000 kuna
Objavljeno 14. studenog, 2019.

S obzirom na to da je od 15. studenoga do 15. travnja sljedeće godine obvezna uporaba zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta, donosimo popis prometnica gdje je to obvezno u Osječko-baranjskoj županiji te karte u navedenoj županiji i cijeloj Hrvatskoj. U Osječko-baranjskoj županiji u prometnice gdje je obvezna zimska oprema pripadaju autocesta A5 - čvorište Osijek – Đakovo – čvorište Sredanci (A3), cesta Osijek – Vukovar – Granični prijelaz Ilok, potom prometnica od Graničnog prijelaza Duboševica, od granice s Mađarskom, preko Belog Manastira do Osijeka, cesta Donji Miholjac – Valpovo – čvorište Osijek, Granični prijelaz Donji Miholjac – Našice – Granični prijelaz Slavonski Brod, prometnica od Kneževih Vinograda do Graničnog prijelaza Batina te ceste koje vode od Osijeka prema Dalju i od Dalja pema Borovu. Uz to zimska oprema na vozilima obvezna je od Riječnog pristaništa Osijek do čvorišta Osijek istok.


Zimski uvjeti na cesti su takvi uvjeti kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica. Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjuje se promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom. Zimskom opremom motornih vozila kategorije M i N čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona smatraju se zimski pneumatici (M+S) na svim kotačima ili ljetni pneumatici s najmanjom dubinom profila od 4 milimetra i s lancima za snijeg koji se postavljaju na pogonske kotače. Zimskom opremom autobusa smatraju se lanci ili zimski pneumatici (M+S) postavljeni na pogonske kotače, a autobusi i teretna vozila koja ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske pneumatike (M+S) na pogonskim kotačima.


Sukladno Odluci o obveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj navedeno je da je zimska oprema obavezna na pojedinim dionicama od 15. studenoga tekuće godine do 15. travnja iduće godine. Obvezna uporaba zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, izuzev vozila oružanih snaga RH.


Iz policije podsjećaju vozače kolike su kazne za nepridržavanje zakonskih odredbi.
- Vozač motornog vozila dužan je, prije uključivanja u promet, očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg, led ili vodu na vozilu. Za vozača koji u vrijeme zimskih uvjeta na cestama, kao i za vozača koji na zimskim dionicama javnih cesta u razdoblju od 15. studenog do 15. travnja na vozilu nema propisanu zimsku opremu, propisana je novčana kazna u iznosu od 1000 kuna. Ista novčana kazna propisana je i za vozača koji prije uključivanja u promet ne očisti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg, led ili vodu na vozilu.


Sandra Lacić