Novosti
O POREZNOJ REFORMI

Ugostitelji žele niži PDV i na kavu
Objavljeno 13. studenog, 2019.
Zagrebački ugostitelji zadovoljni su smanjenjem stope PDV-a za jelo na 13 posto od početka iduće godine, no smatraju da je ta niža stopa nužna i za pića, posebice kavu, jer bez toga je poslovanje oko 70 posto ugostitelja iz kafića, barova i sličnih objekata i dalje ugroženo i jedva preživljavaju, poručeno je u srijedu s Foruma zagrebačkih ugostitelja.


Komentirajući novosti iz četvrtog kruga porezne reforme, koje stupaju na snagu početkom iduće godine, prije svega snižavanje stope PDV-a za pripremu i usluživanje jela, predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreba Franz Letica upozorio je da su sniženjem stope PDV-a na 13 posto samo za jelo ostali uskraćeni mnogi koji nemaju restorane ili ne rade s hranom. "Ispijanje kave u Hrvatskoj je tradicija, to je kao nekakav brend, i kava bi također morala imati niži PDV, isto kao vino i pivo", poručio je Letica.


Govoreći o zakonskim novostima iz turizma i ugostiteljstva za iduću godinu, državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina naglasio je promjene u sustavu turističkih zajednica, ali i u promociji u sklopu koje će se još više prostora dati enogastronomiji, od čega se dosta i očekuje, pogotovo u Zagrebu iduće godine, kada Hrvatska predsjeda Vijećem EU-a. "Svi ugostitelji u Zagrebu, ali i u okolici te drugdje u Hrvatskoj, u prvoj će polovini 2020. imati priliku pokazati što znaju i ostvariti i veći prihod, jer su europski dužnosnici koji će nam dolaziti poznati dobri potrošači i jedu vani", rekao je. Najavio je i da se od iduće godine dosta toga mijenja u upravljanju turizmom slijedom novih zakona. Time se stvara platforma za rad u idućih deset godina, smatra Glavina, koji iduće godine očekuje nastavak pozitivnih trendova u fizičkom i financijskom turističkom prometu, što će donijeti i porast prihoda svim dionicima u sektoru.


Ugostitelji su na Forumu isticali važnost niže stope PDV-a, ali i drugih rasterećenja, jer će bez toga mnogo njih morati prestati ili raditi "na rubu", a zabrinuti su i zbog manjka kadrova te složenog postupka uvoza radnika, odnosno iskorištavanje uvoznih kvota.
"Svime se bavim više nego samom strukom, mnogo je administracije oko dozvola i ostaloga, i nema se vremena ni investicija za inoviranje, kreativnost i slično. Primjerice, imam sve svjetske certifikate za koktele, no u Hrvatskoj su kokteli traženi samo sezonski, i uopće nema te navike kod domaćih potrošača, a i ono što ima malo ih si to može priuštiti, s obzirom na domaći standard i kupovnu moć", kazao je ugostitelj Marin Nekić. H
Možda ste propustili...

NACIONALNO I ETNIČKI MOTIVIRAN INCIDENT U PANČEVU U SRBIJI

Napadnuti hrvatski državljani, napadač pritvoren

PROJEKT DOLINA VODIKA SJEVERNI JADRAN

Od 2028. godine stizat će 5000 tona vodika