Novosti
ANTIKORUPCIJSKO VIJEĆE

Nepovjerenje razara društvo i zbog toga mladi napuštaju Hrvatsku
Objavljeno 13. studenog, 2019.
Nacionalno vijeće za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije u srijedu je na tematskoj sjednici "Kako zaštititi neovisne demokratske institucije i vratiti povjerenje građana u njih?" okupilo čelnike desetak neovisnih i pravosudnih institucija, raspravljajući o razlozima nepovjerenja javnosti.


Na trosatnoj sjednici govorili su čelnici Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, DIP-a, DORH-a USKOK-a, Vrhovnog suda, Pučkog pravobraniteljstva, Povjerenika za pravo na pristup informacijama, Ministarstva pravosuđa i Pravnog fakulteta.


Predsjednik Antikorupcijskog vijeća Željko Jovanović ustvrdio je da je povjerenje građana u političke institucije i Hrvatski sabor sve slabije. Samo četiri posto građana vjeruje političkim strankama, osam posto vjeruje Hrvatskome saboru, a građani mu daju ocjenu 1,89, naveo je Jovanović. "To nepovjerenje razara društvo i zbog toga mladi napuštaju Hrvatsku, a gubitak povjerenja u institucije vodi i u apstinenciju i neizlazak na izbore", ocijenio je. Na sjednici je kao poseban problem istaknuto nepovjerenje u pravosuđe i sudske odluke.


Tako je zamjenik predsjednika Vrhovnog suda Marin Mrčela apelirao da se napusti praksa da se radi političkih bodova, ishitreno i bez poznavanja činjenica, komentiraju političke odluke. Na sjednici je verbalno "zaiskrilo" između SDP-ova zastupnika Gordana Marasa i predsjednika Vrhovnog suda i čelnika DIP-a Đure Sesse.
"Ne smeta vam što HDZ troši javni novac u izbornim kampanjama, kada je cijela Vlada prije lokalnih izbora u Lici, a nakon toga više se nitko od njih tamo ne pojavljuje, ili kada predsjednica u radno vrijeme dovede petsto HDZ-ovih dužnosnika na predizborni skup, ali vam smeta kada ja govorim o tome", ustvrdio je Maras, u kontekstu njegova slučaja, tj. odluke Upravnog suda koji je potvrdio administrativnu sankciju DIP-a i kaznio SDP s 86 tisuća kuna zbog predizbornih promidžbenih poruka na Marasovu laptopu u Saboru.H
Možda ste propustili...

VJERUJE U DOGOVOR LIJEVIH I DESNIH

Milanović: Istanbulska konvencija nije bitna

KAŽNJAVANJE UPORNIH PROMETNIH PREKRŠITELJA

Policija oduzela 1148 vozila