Svijet
"OPSTANAK RS OVISI ISKLJUČIVO O OPSTANKU BIH KAO DRŽAVE"

Vijeće za provedbu mira u BiH odbacilo zahtjeve iz RS
Objavljeno 14. studenog, 2019.

Vezani članci

PRIJETE ODCJEPLJENJEM I TRAŽE VRAĆANJE NA "IZVORNI DAYTON"

Republika Srpska želi svoju vojsku i obavještajnu službu

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u Bosni i Hercegovini u srijedu je odbacio pozive parlamenta Republike Srpske za revizijom odluka kojima su nakon rata uspostavljene različite strukture državne vlasti na razini BiH te je poručio vlastima u Banjoj Luci da se one ne mogu pozivati ni na kakav suverenitet, jer opstanak RS ovisi isključivo o opstanku BiH kao države.


U posebnoj izjavi objavljenoj u povodu zaključaka što ih je vladajuća većina u Narodnoj skupštini RS usvojila u utorak, Upravni odbor Vijeća za provedbu mira istaknuo je kako te zaključke u cijelosti odbacuje, jer se oni temelje na pogrešnom tumačenju Daytonskog mirovnog sporazuma.


"Interesima Republike Srpske služi se ne poništavanjem bitnih reformi, nego provedbom reformi okrenutih budućnosti kojima se podržava i jača sigurnost, stabilnost i prosperitet Bosne i Hercegovine i smanjuje njezino oslanjanje na međunarodnu superviziju", stoji u izjavi.
Zastupnici vladjuće većine u parlamentu RS u utorak su usvojili izjavu kojom su ustvrdili kako su reforme provedene nakon rata u BiH rezultat "nasilja predstavnika međunarodne zajednice" te su zatražili njihovo poništavanje, kao i pregovore s drugim entitetom o tome kakve bi ovlasti država eventualno mogla zadržati. Ako se to ne bi dogodilo, najavili su da će sami donijeti novi ustav, kojim će RS vratiti pravo na svoju vojsku, carine i obavještajnu agenciju. Pritom su se pozvali na tumačenje prema kojemu izvorni suverenitet pripada entitetima i konstitutivnim narodima, a ne BiH kao državi. Upravni odbor Vijeća za provedbu mira podsjetio je vladajuću većinu u RS da je BiH priznata kao suverena država 1992. godine te kako je potpisivanjem Daytonskog mirovnog sporazuma transformirana u državu koja se sastoji od dva entiteta. Zaključci Narodne skupštine Republike Srpske, kako su naveli, jednostavno su u suprotnosti s tim činjenicama. "BiH uživa suverenitet, a ustav BiH ne ostavlja prostor za ‘suverenitet‘ entiteta, koji pravno postoje samo na temelju ustava BiH. To je u više navrata potvrdio Ustavni sud BiH", podsjetili su u izjavi, doda vši kako stoga RS nema pravo na odcjepljenje od države koja jedina ima priznati teritorijalni integritet, političku neovisnost i suverenitet. H
Upozorenje veleposlanika
Veleposlanici zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira iskazali su punu potporu tijelima na državnoj razini potrebnima za uspješno funkcioniranje obaju entiteta te su pozvali vlasti Republike Srpske da se suzdrže od potkopavanja tih institucija.
Najčitanije iz rubrike