Svijet
"PREKINITE NAPADE ILI NASTAVLJAMO"

Netanyahu zaprijetio Islamskom džihadu
Objavljeno 14. studenog, 2019.
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu poručio je u srijedu palestinskom pokretu Islamski džihad da prekine raketiranje Izraela jer će iskusiti još više udaraca izraelske vojske.


Netanyahu je to izjavio na početku sastanka svog kabineta za sigurnost u vrijeme kada izraelske snage jačaju smrtonosne napade na položaje Islamskog džihada, a ovaj nastavlja ispaljivati rakete iz Gaze na Izrael. "Odlučni smo boriti se za našu zemlju i braniti ju, a ako oni misle da će nas salve raketa oslabiti ili pokolebati našu odlučnost, varaju se", rekao je.


"Imaju samo jedan izbor: ili će zaustaviti napade ili trpjeti sve više i više udarca. Odluka je na njima", rekao je Netanyahu.


Izraelsko zrakoplovstvo bombardiralo je u srijedu položaje Islamskog džihada u Pojasu Gaze, zbog čega su slijedile nove raketne salve prema Izraelu. Time su ukupno 22 Palestinca poginula od utorka u izraelskim operacijama protiv Islamskog džihada, uključivo visokog zapovjednika te organizacije i njegovu suprugu. Četrdesetdvogodišnji Baha Abu Al-Ata, vođa oružanog krila Islamskog džihada, Brigade Al-Kuds, ubijen je, kao i njegova žena, u izraelskom zračnom napadu na njihovu kuću u istočnom dijelu grada Gaze u utorak. Islamski džihad u utorak je objavio da smatra ubojstvo svog čelnika izraelskom "objavom rata."


Od utorka ukupno je 220 raketa poslano iz Gaze na Izrael, ali pritom nitko nije poginuo, posljednji je podatak izraelske vojske, koja je dodala da je 90 posto raketa uspjela presresti izraelska protuzračna obrana.


Europska unija pozvala je na "hitno i potpuno" smirivanje stanja nakon obnova napetosti između Izraela i Gaze.
Takvo smirivanje "sada je potrebno kako bi se očuvali životi i sigurnost izraelskih i palestinskih civila", rekla je glasnogovornica šefice europske diplomacije u priopćenju. "Ispaljivanje raketa na civilno stanovništvo potpuno je neprihvatljivo i odmah mora prestati", rekla je Maja Kocijančič. H
Možda ste propustili...

POZIV ČLANICAMA EU-A ZA VOJNU POMOĆ UKRAJINI

Borrell: Šaljite proturaketne sustave

POKUŠAVA SE SPRIJEČITI ŠIRI SUKOB NA BLISKOM ISTOKU

SAD, Britanija i EU uveli su nove sankcije Iranu nakon napada na Izrael

Najčitanije iz rubrike