Osijek
MEMORIJALNO HODOČAŠĆE OSIJEK - VUKOVAR

UHDDR pozvao građane
da se priključe hodočašću
17. studenoga u ponoć
Objavljeno 13. studenog, 2019.
I ove će godine, 16. put zaredom, Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata, Gradski ogranak Grada Osijeka, organizirati memorijalno hodočašće Osijek - Vukovar. Hodočašće je organizirano 16. put zaredom, a uoči događaja koji će okupiti ne samo odrasle, nego i učenike te studente, predsjednik UHDDR-a GO Grada Osijeka Zdravko Nalio naglasio je kako je riječ o 46 kilometara dugoj ruti, koja kreće ispred sjedišta Udruge, na adresi Zeleno polje 5.

Veliku ulogu u samom događaju već punih deset godina ima profesorica Gabriela Poslon, dugogodišnja suradnica u organizaciji hodočašća učenika i studenata, koji su sjećanje na žrtve Vukovara prvi put obilježili 2010. godine.

Tada je desetero učenika krenulo prvi put na hodočašće, a prošle godine pridružilo se čak 1350 mladih ljudi kako bi zahvalili i odali poštovanje gradu heroju. I ove godine u ponoć će mladi iz svih krajeva Hrvatske, od Rijeke, Kaštela, Orahovice, Našica, i brojnih drugih gradova i mjesta, okupiti se u Osijeku i krenuti na 16. memorijalno hodočašće – pojasnila je Poslon.

Tijekom hodočašća i ove će godine biti na raspolaganju sva moguća logistika koju je pojasnio voditelj projekta Jozo Bertanjoli. Prema njegovim riječima, u pratnju će ići autobus GPP-a, interventna vozila u slučaju potrebe hitnog povratka hodočasnika u Osijek, a tu je i veza s Hitnom pomoći i ekipom Gradskog društva Crvenog križa.

- Uz pomoć sredstava koje smo dobili od Grada, osigurat ćemo i čobanac te kulturno-umjetnički program, a što počinje oko 20 sati. U ponoć, uz pratnju policije, a u društvu profesora i nastavnika koji prate djecu na hodočašću, krećemo prema Vukovaru – pojasnio je Bertanjoli. Sudionici konferencije za novinare pozvali su sve građane koji to žele da se priključe ovom memorijalnom hodočašću Osijek - Vukovar.

- Pozivam sve građane da hodočaste s nama kako bi sebe i cijelu Hrvatsku podsjetili na ono što Vukovar jest i kolika je njegova žrtva te što znači za budućnost Hrvatske. Želimo se pokloniti gradu heroju za sve što je učinio za nas. Također, dajemo obećanje djeci da ćemo dati sve što je u našoj moći da bismo sačuvali makar neke od vrijednosti kakve smo imali 90-ih godina i u Osijeku i u Vukovaru – naglasio je Josip Talapko, dopredsjednik županijskog UHDDR-a.

Dopredsjednik UHDDR-a Grada Osijeka Dubravko Lažeta naglasio je pak kako su sudionici ponosni što su i učenici, odnosno studenti, prisutni na hodočašću. Izrazio je nadu da će se i nadalje širiti utjecaj na mlade u kontekstu zaštite digniteta Domovinskog rata.
M. Mihelić
Dubravko Lažeta naglasio je kako su sudionici ponosni što su i učenici i studenti, prisutni na hodočašću
Možda ste propustili...

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

Najčitanije iz rubrike