Regija
SURADNJA MUZEJA I AKADEMIJE

Počinje projekt Keramički prsten
Objavljeno 13. studenog, 2019.
NAŠICE - Na inicijativu Zavičajnog muzeja Našice potpisan je sporazum o suradnji tog muzeja i Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku radi promicanje keramike i keramici srodnih djelatnosti kroz ostvarenje projekta radnog naziva Keramički prsten. Sporazum su potpisale dekanica akademije Helena Sablić Tomić i ravnateljica muzeja Silvija Lučevnjak, a on se prvenstveno temelji na programu Kolonije umjetničke keramike "Hinko Juhn" u Našicama.


- Ova suradnja neformalno traje već duže vrijeme zahvaljujući djelatnicama akademije Margareti Lekić i Jasminki Najcer Sabljak. U sklopu projekta Keramički prsten planira se ostvarenje niza sadržaja koji bi Akademiju za umjetnost i kulturu i Zavičajni muzej Našice, te ovaj dio Slavonije, etablirali kao centar različitih umjetničkih, muzejsko-galerijskih, edukativnih i turističkih sadržaja - istaknula je Silvija Lučevnjak.


Suradnja će objema institucijama omogućiti apliciranje na fondove EU-a, a akademiji će donijeti otvaranje budućih keramičkih nastavnih baza, kreativnih radionica te potencijalno uređenje izložbenih i radioničkih prostora u Osijeku, Našicama, Podgoraču, Đurđenovcu i Feričancima.


- Drago nam je da naša akademija i njezini sadržaji bivaju prepoznati izvan same institucije i grada Osijeka – rekla je Helena Sablić Tomić. Uz to, sudjelovanje akademije u okviru Kolonije umjetničke keramike omogućit će uključivanje renomiranih keramičara u visokoškolsko obrazovanje budućih umjetnika i likovnih pedagoga.
- S vremenom je u fundusu Zavičajnog muzeja prikupljen velik broj keramičarskih radova unutar djelatnosti Kolonije, pa se u prostoru obnovljenoga podruma Dvorca Pejačević planira izlaganje dijela fundusa keramike, no i dalje velik dio tih predmeta neće moći biti izložen, potrebno je sagledati nove mogućnosti. One se otvaraju u potencijalnom uređenju izložbenih i radioničkih prostora u mjestima koja su svojom kulturno-povijesnom baštinom vezana uz lončarstvo i keramiku, a to su Feričanci, Đurđenovac i Podgorač - dodala je Lučevnjak te istaknula kako bi nastavne baze bile opremljene svom potrebnom opremom za keramičke radionice. Tako bi se omogućilo studentima i nastavnicima sudjelovanje u procesu izrade lončarskih/keramičkih predmeta. I.Ćosić
Možda ste propustili...

POTPISANO JE 37 UGOVORA

Za braniteljske udruge 32.300 €

DVOSTRUKI “FESTIVAL DEMOKRACIJE”

Na isti dan izbori za EU i mjesne odbore

ZA DJECU OD 3 DO 11 GODINA

Otvara se Šumski pedagoški centar

Najčitanije iz rubrike