Regija
PROIZVODNJA IZ SLOBODNOG UZGOJA

Cilj im je godišnje proizvesti i do tri i pol milijuna jaja
Objavljeno 14. studenog, 2019.
Agro-klaster VSŽ-a će u prvoj polovici 2020. imati i vlastitu proizvodnju u Soljanima, 5000 jaja dnevno
ŽUPANJA - Proizvodnja konzumnih jaja iz slobodnog uzgoja jedan je od najznačajnijih projekata županijskog Agro-klastera, čija je provedba i isporuka krenula i jedan je od perspektivnih projekata na području Vukovarsko-srijemske županije od kojega se puno očekuje. U ovoj će godini realizirati prodaju od 350.000 komada jaja hotelijerskim kućama, ugostiteljima, školama, dječjim vrtićima, domovima socijalne skrbi, trgovcima, a u 2020. količine će biti višestruko veće.
- Agro-klaster je dosad organizirao proizvodnju jaja na devet OPG-ova u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Naši kooperanti trenutačno raspolažu s 2500 koka nesilica i proizvedu oko 2200 komada jaja na dan – ističe direktor Agro-klastera Zdenko Podolar. Napominje da je zadaća te tvrtke cjelokupnu proizvodnju otkupiti i plasirati na tržište. U sljedećih nekoliko mjeseci organizirat će ju na još pet do šest OPG-ova i u 2020. očekuju ukupnu kooperantsku proizvodnju od približno 1.500.000 komada jaja.


- U prvoj polovici sljedeće godine planiramo pokrenuti i vlastitu proizvodnju jaja iz slobodnog uzgoja na lokaciji u Soljanima. Plan je proizvesti oko 5000 komada jaja dnevno, odnosno od 1.500.000 do 2.000.000 komada jaja godišnje - pojašnjava Podolar.


Osim matičnog jata, Agro-klaster kooperantima osigurava hranu za nesilice, ako ne proizvode vlastitu hranu, ambalažu za pakiranje i transport jaja, te kompletan stručni nadzor nad proizvodnjom.


Na temelju iskazane potrebe i velikoga interesa hotelijera na Jadranu, čiji gosti veće platežne moći postavljaju takve zahtjeve, jaja iz slobodnog uzgoja trebaju biti svojevrsni motor-proizvod za plasman kvalitetnih domaćih proizvoda s krajnjeg istoka Hrvatske na jadransku obalu. Ona će, vjeruju u Agro-klasteru, za sobom povući i ostale proizvode. Hrvatska ima samo pet posto jaja iz slobodnog uzgoja dok se u Europi taj udjel kreće oko 20 posto, i upravo tu vide svoju šansu.


Agro-klaster je početkom 2018. osnovala Vukovarsko-srijemska županija u suradnji s Poljoprivrednim fakultetom iz Osijeka, PZ-om Vinkovačka šparoga i općinama Cerna, Vrbanja, Drenovci, Stari Jankovci i Lovas. U osnivanje tvrtke krenuli su zato što mnogi započeti projekti u sektorima poljoprivrede i prehrambene industrije, unatoč inicijativama i potporama s razina regionalnih i lokalnih uprava, nisu zaživjeli očekivanim intenzitetom i nisu proizveli planirane efekte u smislu oživljavanja gospodarstva, novog zapošljavanja i jačanja konkurentnosti sektora. Agro-klaster je osnovan kao trgovačko društvo, s ciljem da funkcionalno i organizacijski poveže obiteljska poljoprivredna gospodarstva i male poduzetnike sa snažnijim gospodarskim subjektima unutar proizvodno-distribucijskih lanaca i kroz realizaciju održivih projekata. Proizvođači umrežavanjem postaju konkurentniji, lakše dolaze do tržišta i prodaje svojih proizvoda jer svjesni su toga da sami teško mogu uspjeti i nositi se sa sve većom konkurencijom. I upravo su tu, napominje Podolar, napravljeni veliki pomaci. Agro-klaster je sa svojim članovima, proizvođačima kvalitetnih domaćih proizvoda, organizirao ili sudjelovao na brojnim sajmovima, manifestacijama, događanjima, obavljeni su brojni razgovori s hotelijerima i ugostiteljima na Jadranu...
- Napravili smo velik iskorak, otvorili smo puno vrata, otvaramo ih i dalje i ne mislim da možemo ući s 50 proizvoda, neka ih u početku bude nekoliko. Interes nam je da to budu velike količine i da idu prema velikim sustavima jer samo tako može biti isplativo i dobiti dodanu vrijednost - zaključuje Podolar.
Marija Lešić Omerović
PRIDOBITI KUPCE ZA DOMAĆI PROIZVOD
Agro-klaster je u 2019., među brojnim aktivnostima, uspostavio poslovnu suradnju i kupoprodaju proizvoda s dječjim vrtićima u Vinkovcima i Lovasu, a cilj je proširiti bazu korisnika i kupaca autohtonih proizvoda (vrtići, škole, ustanove..). Radi se i na uspostavljanju poslovne suradnje s lokalnim poduzetnicima iz sektora trgovine (Patričar, Bošković, Boso) i s poduzetnicima iz hotelskog i ugostiteljskog sektora.
Možda ste propustili...

ZAVRŠEN PROJEKT VAŽAN ZA OSNOVCE, SPORTSKE UDRUGE I REKREATIVCE

Uskoro će učenici dviju osnovnih škola vježbati u moderno uređenoj dvorani

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

3

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad