Regija
GODINU DANA VOZE ALKOHOL

Od rakije PAN-a radnicima 10 do 15 posto tražbina
Objavljeno 14. studenog, 2019.
Radnici Pan Trgovine, njih 343, isplati se mogu nadati u prosincu. Potražuju preko 5 milijuna kuna

Vezani članci

NAKON PET GODINA TRAŽENJA KUPCA ZA JEDINU IMOVINU STEČAJNOG DUŽNIKA

Slovaci kupili svih 266.000 litara voćnih rakija

ĐAKOVO/SLAVONSKI BROD - Dok tvrtka Earth Power iz Nove Vesi u Slovačkoj još uvijek, gotovo godinu dana od kupnje, iz trošarinskog skladišta u Slavonskom Brodu izvlači kupljenu rakiju, jedinu imovinu u stečaju đakovačke PAN Trgovine, za njezinih 343 radnika vijest: u prosincu bi im trebao biti namiren bar dio potraživanja kao vjerovnika prvog višeg isplatnog reda. U prosincu bi, doznajemo od stečajnog upravitelja Zorana Subotića, trebali dobiti 10 - 15 posto od ukupnog potraživanja koje iznosi više od 5 milijuna kuna. Na veće namirenje radnici ne mogu računati jer je puno skladište voćnih rakija i drugog alkohola – čak 266.000 litara – kupca našlo tek na 12. dražbi, a kada se toj jedinoj imovini PAN Trgovine cijena svela na oko 839.000 kuna, što je više od 10 puta niže od početne cijene, odnosno proizvođačke cijene s prve dražbe, na kojoj je ona bila ponuđena za 10 milijuna kuna. No kako kupca iz dražbe u dražbu nije bilo, cijena je uskladištenoj rakiji iz kruga u krug spuštana.Na upit zašto cijele 2019. traje odvoz rakije, Subotić kaže da Slovaci po nju dolaze nakon što riješe njezinu distribuciju, tako da ju oni ne moraju oni skladištiti.

- Distribuiraju ju kupcima u Srbiju, Mađarsku, Slovačku… Sada su izvezli svu rinfuzu, preostaje flaširana roba. Dobio sam čvrsta uvjerenja da će očistiti skladište do 17. studenoga - kaže Subotić. Stečaj nad PAN Trgovinom otvoren je još 2013., nakon čega su radnici dobili tri plaće iz Agencije za isplatu radničkih potraživanja u slučaju stečaja poslodavca. Od tada do danas nisu dobili ništa. Subotić kaže da svakodnevno zovu zbog namirenja svojih potraživanja, no čeka se “čišćenje” skladišta i od zadnje litre alkohola.

- Sve je pripremljeno za isplatu radnika, no od uprihodovanih sredstava treba podmiriti i druge troškove poput inventure,a svaka je po nekoliko tisuća eura, tu su i troškovi mjerenja koncentracije, bilo je i osiguranje i dr. - kaže Subotić.

Uz kupovninu od 839.000 kuna, na taj iznos ide i 150.000 kuna koliko je iznosila jamčevina koju je navedena slovačka tvrtka uplatila u prvom navratu, no koja joj je propala, a u stečajnom postupku je zadržana, pa je tako njime uprihodovano oko milijun kuna. Slovacima je gotovo 20.000 eura jamčevine u prvom navratu, u ljeto 2018., propalo jer nisu na vrijeme uplatili kupovninu, a što su tada pojasnili time da se nisu stigli orgnaizirati. Svoj naum da kupe svih 266.000 litara PAN-ove rakije, a uvjet u njenoj prodaji i jest bio da jedan kupac kupi sve količine, Slovaci su ponovili i taj put i realizirali već u prosincu, a kada su rakiju platili više od 200.000 kuna manje nego u 11. dražbi, čime su ipak na neki način anulirali propalu jamčevinu.

Propadanje jamčevine slovačkom kupcu u prvom navratu samo je dio nesvakidašnjosti ovog stečaja, a čiju specifičnost

potvrđuje i Subotić.

- Nitko sretniji od mene kada i zadnja litra izađe iz skladišta - kaže Subotić. Rakija u rinfuzi odvozi se cisternama, uz viljuškar, agegate koji ju ispumpavaju iz tankova, buradi, mjeri se količina, koncentracija i dr. Iako će radnici do kraja godine biti namireni s tek 10 - 15 posto od ukupnog potraživanja, oni su jedini vjerovnici koji se kako-tako mogu nadati nekoj isplati, dok drugi vjerovnici neće doći na red.

Suzana Župan
Zatvara skladište
Nakon izlaska i zadnje litre alkohola, Zoran Subotić najavljuje da će odjaviti trošarinsko skladište u Slavonskom Brodu. “Tada ga zatvaram, istog trenutka, samo da se razdužim”, kaže o TOB-ovom skladištu Subotić. Da su Slovaci plaćali trošarinu, ona bi iznosila 53 kune po litri.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike