Dome slatki dome
LAKO PODNOSE NISKE TEMPERATURE I SNIJEG

Ukrasni kupus i kelj efektni u grupama
Objavljeno 14. studenog, 2019.

Vrtlari i vrtlarice vole da se njihovi vrtovi šarene cijele godine. Nažalost, malo je cvjetnica koje mogu podnositi jaku hladnoću. Međutim, postoje ukrasne vrste povrća koje se uzgajaju zbog izuzetne ljepote listova. Jeste li ikad pomišljali da upravo zbog toga pokušate u cvjetnoj gredici uzgojiti ukrasni kupus ili kelj.

Vanjsko lišće ukrasnog kupusa je tamnoljubičasto ili plavozeleno, prošarano ružičastim, ljubičastiim, žutim ili kremkastim listovima. Listovi su neobično naborani, nalik na čipku i ne formiraju čvrstu cvjetnu glavicu kao običan kupus. Ukrasni listovi intenzivno jarke boje pojavljuju se tek kada temperatura padne ispod 10 Celzijevih stupnjeva. Obojeni novi listići (mladice) izbijaju iz sredine biljke. Ukrasni kupus može dostići visinu od 15 do 30 cm i širinu od 45 do 60 cm. Ukrasni kelj sliči na ukrasni kupus. Osnovna je razlika u tome što kelj ima čvršće lišće i rubovi su mu naboraniji. I ukrasnom kupusu i kelju odgovaraju sunčana, vlažna i dobro drenirana zemljišta. Lako podnose niske temperature i snijeg, ali na jakim mrazovima izmrzavaju.

Ako želite sami uzgajati ukrasni kupus i kelj iz sjemena, sijanje obavite na vrijeme. Siju se u lončiće ili izravno u vrt. Rasad je spreman za presađivanje u trenutku kada se razviju listići (4 - 6 listića). Sadite ih na razmak od 45 do 60 cm. Prihranjujte svaka tri tjedna vodotopivim NPK gnojivom (10:10:10). Ukrasni kupus naročito je efektan ako se sadi u grupama. Lijep je i kao živa ograda oko cvjetnjaka ili kao staza u vrtu. Može se uzgajati i u loncima ili žardinijerama na balkonu i prozoru (ima plitak korijen). Lijepo izgleda u kombinaciji s krizantemama, zvjezdanom (asterom), žednjakom (sedumima) i ukrasnim travama.

Ukrasni kupus duge stabljike možete držati i u vazi. Dugo traje, ali zbog neugodna mirisa voda se u vazi mora mijenjati dvaput dnevno.

Kao i njihovi bliski rođaci, ukrasni kupus i kelj su jestivi, iako nisu jako ukusni jer su gorki. Sadrže betakaroten, kalcij i vitamin C. Zbog atraktivnosti listova stalno se stvaraju novi hibridi. Najčešći hibridi ukrasnog kupusa su osaka (čiji listovi brzo rastu i imaju ružičasto ili crveno središte), paun (s bogato naboranim bijelim ili crvenim listovima, čija boja postaje intenzivnija nakon prvih mrazova) i tokio (savršeno zaobljenih plavozelenih listova i s bljedoružičastim, crvenim ili bijelim središtem).

Sorte koje su niske, smežuranog lišća i kompaktnog rasta su nagova i pigeon (koji ima valovito lišće). Sunset i sunrise sorte su duge stabljike, pogodne za držanje u vazi. J.Kn.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike