Kultura
OD 14. DO 16. 11. ISTODOBNO U 11 ZEMALJA

10. europska noć kazališta i u jedinom baranjskom kazalištu
Objavljeno 13. studenog, 2019.
Jubilarna, 10. europska noć kazališta održava se devetu godinu zaredom u Belom Manastiru, u organizaciji jedinog baranjskog kazališta - Gradskog kazališta Beli Manastir. Projekt Europska noć kazališta manifestacija je posvećena scenskim i izvedbenim umjetnostima. Održava se istodobno u 11 europskih država (Hrvatskoj, Slovačkoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Sloveniji, Srbiji, Austriji, Mađarskoj, Češkoj, Bugarskoj i Belgiji), svake godine treće subote u studenome.


Kazališta toga dana postaje glavnim mjestom susreta, dijaloga, druženja i novih spoznaja, kako umjetnika i kazališnih djelatnika tako i publike. Toga dana kazališta daruju izvedbe, ali i otvaraju vrata publici pa, rušeći na trenutak iluziju kazališta, produbljuju vezu koju publika ima s onima koji za nju igraju i mjestom na kojem to rade. Sva događanja u sklopu ove manifestacije okupljena su oko jednog cilja – ostvarivanja novog i drugačijeg zajedništva kazališne publike i kazališnih umjetnika u jedinstvenom iskustvu - poručuju Baranjci.


Gradsko kazalište Beli Manastir nudi i ove godine zanimljiv program. Obilježavanje Europske noći kazališta (koja je ujedno i dio proslave Dana grada Belog Manastira) počet će u četvrtak, 14. studenoga, u 18.30 u Etnološkom centru baranjske baštine promocijom knjige Pustara autorice Daniele Taslidžić Herman (u izdanju Zavoda za baranjsku povjesnicu). Idućega se dana program seli u kazališnu dvoranu, gdje je u 19 sati premijera edukativne drame Pruži mi ruku. predstave preventivnoga karaktera iz kazališnog programa Stop govoru mržnje, u suradnji s Odjelom prevencije Policijske uprave osječko-baranjske i Savjetom mladih Osječko-baranjske županije. U predstavi glume: Dunja Vlahek, Tena Grgić, Matija Barić i Klea Posavac, a rezultat je zajedničkog rada cijelog ansambla, koji potpisuje tekst i režiju, koreografije i kostime. Stručnu pomoć za scenski pokret i dramatizaciju teksta timu je dala Daniela Taslidžić Herman.

Idućeg dana slijedi duo komedija Moj alter ego i ja – Sljedeći, koja će premijeru imati u 18 sati u kazalištu. Djelo je to američkog dramskog pisca Terrancea McNallyja, a predstava je pretpremijerno prikazana u Srbiji (glumci Nebojša Šimić i Daniela Taslidžić Herman). U predstavi glume Nebojša Šimić i Sanja Horvat, a za režiju i scenski pokret zadužena je bila (ponovo) Daniela Taslidžić Herman. Izbor glazbe i dizajn svjetla za obje predstave potpisuje Zoran Herman. Pokrovitelj predstave je Ministarstvo kulture RH iz programa redovite kazališne djelatnosti, a podršku je pružio i Centar za kulturu Grada Belog Manastira. Ulazak na predstave je besplatan, ali se na ulazu u dvoranu može donirati novac za daljnji rad. N.Vek.
Možda ste propustili...

FORUM EUROPSKIH KAZALIŠTA U STUDENOME U DRESDENU

Za spas izvedbenih scenskih umjetnosti Europe

NA DUBROVAČKIM LJETNIM IGRAMA

Predstava “Tko se boji Virginije Woolf?”

NA 66. SPLITSKOM LJETU 4. KOLOVOZA

Pijanistički recital Marijana Đuzela

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ÇILER İLHAN TURSKA DOBITNICA NAGRADE EU-A, U ZAGREBU

Tursku vidim kao golemu vatrenu kuglu koja ubrzava i nemoguće ju je zaustaviti

2

FESTIVAL ZA POTICANJE ČITANJA ODRŽAVA SE OVOGA LJETA ONLINE

Pripremite si koktele "Hobit" i "Svjedočanstva" i pročitajte na Moru knjiga 40 novih naslova

3

DLJI: “MARTA I SEDAM STRAHOVA”

O mentalnom zdravlju mladih i odrastanju