Novosti
PREGOVORI SA ŠKOLSKIM SINDIKATIMA

Vlada prosvjetarima daje konačnu ponudu i nada se kraju štrajka
Objavljeno 12. studenog, 2019.
Sindikati su najavili izjašnjavanje svog članstva o prvoj ponudi Vlade te objavili raspored štrajka u školama sve do petka

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske i Sindikat hrvatskih učitelja uputili su u utorak ultimatum Vladi - ako do 16 sati ne pošalje novu ponudu na sindikalne zahtjeve za povećanjem koeficijenata, u srijedu će se prosvjetni radnici na referendumu izjasniti o sadašnjoj ponudi Vlade.


Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović, pak, u utorak poslijepodne poručio je kako će poslati poziv sindikatima obrazovanja na sastanak koji će se održati u srijedu, na kojem će ima Vlada predstaviti svoju konačnu ponudu nakon koje bi, nada se, štrajk u osnovnim i srednjim školama trebao završiti.

Ponuda "0+0"

Obrazovni sindikati na konferenciji za medije potvrdili su da nakon prošlotjednih pregovora, ali i najave ministra Aladrovića od ponedjeljka, nisu dobili poziv Vlade na nastavak pregovora, što znači da nisu saznali ni njezinu konačnu ponudu kao odgovor na sindikalne zahtjeve za povećanjem koeficijenata složenosti poslova u sustavu obrazovanja za 6,11 posto.


Ponuda nakon prvih pregovora predviđa da će Vlada, osim povećanja osnovice za 6,12 posto u idućoj godini, analizirati sustav plaća u javnim službama i u sklopu toga razmotriti koeficijente složenosti poslova zaposlenih u osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju te u znanosti. Vlada je u ponudi izrazila spremnost da, u slučaju ako do izmjena Uredbe o koeficijentima ne dođe do 1. srpnja 2020. godine, poveća koeficijenta zaposlenima u sustavu obrazovanja i znanosti za dva posto.


Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, takvu je ponudu Vlade nazvala ponudom "0+0" i poručila kako očekuje da svi koji su sudjelovali u štrajku daju jasan i konkretan odgovor. "Ne može se sada pokleknuti pred ponudom ‘0+0‘. Ovdje se ne radi o dva nerazumna čelnika sindikata, ako će rezultat izjašnjavanja biti ‘ne‘, ne prihvaćamo takvu ponudu Vlade. Možda će se tada Vlada i ministri zapitati što dalje", izjavila je čelnica Sindikata hrvatskih učitelja. Izjašnjavanje će se održati u srijedu, najavila je, a pravo sudjelovanja imat će svi učitelji i nastavnici koji su štrajkali. Također će se u upitniku izjasniti i o tome jesu li za nastavak štrajka do ispunjenja zahtjeva.


Odaziv na štrajk u utorak u osnovnim školama u Krapinsko-zagorskoj, Varaždinskoj i Međimurskoj županiji bio je 97 posto, a u srednjim školama u tim županijama iznosio je 95 posto. U srijedu se štrajka u Sisačko-moslavačkoj, Zagrebačkoj i Brodsko-posavskoj županiji. U četvrtak će se štrajkati u Virovitičko-podravskoj te Koprivničko-križevačkoj, a u petak u Bjelovarsko-bilogorskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji te Gradu Zagrebu.
Velika volja

Međutim ministar očekuje kraj štrajka, ali novinarima nije želio reći što će Vlada predočiti sindikatima kao svoju konačnu ponudu jer oni i dalje inzistiraju na povećanju koeficijenata složenosti poslova u sustavu obrazovanja za 6,11 posto.

"Mislim da je u redu da sačuvamo tu ponudu za sastanak i da prezentiramo sve što možemo ponuditi", kazao je ministar u utorak poslijepodne. "Što se tiče referenduma, to je slobodna volja sindikata da ga organiziraju ako smatraju da je potrebno i da informiraju svoje članstvo o ponudama Vlade", rekao je Aladrović. S povećanjem osnovice za 6,12 posto i opcionalnim povećanjem za još 2 posto Vlada u ovom mandatu povećava prosječnu plaću u srednjem i osnovnom obrazovanju za više od 1400 kuna, tvrdi Aladrović. "Mislim da je s financijske strane Vlada pokazala izrazito veliku volju za rješavanjem problema svih zaposlenih u javnoj i državnoj upravi. Žao mi je što to na neki način nije prepoznato", dodao je. "Mislimo da su financijska traženja zadovoljena i da potrebe za štrajkom više nema", rekao je Aladrović.


Dijana Pavlović/H
NERAZUMNO ŠTRAJKATI KADA RASTE PLAĆA
"Apeliram na čelnike sindikata da razmisle o efektima cijele ove priče koja traje tri tjedna. Uz sve poštovanje prava na štrajk, poruke koje su poslane su nerazumne. Nerazumno je štrajkati kada vam se podiže plaća i kada će se podići plaća onima koje zastupate. Ne vidim nikakav racionalni element", rekao je premijer Andrej Plenković novinarima. Ustvrdio je da je njegova vlada postavila državu i gospodarstvo na zdrave temelje. Odbacio je prozivke da se sa sindikatima ne razgovara. "Non-stop se razgovara. Moramo voditi interesa o roditeljima i učenicima", dodao je premijer.
TEŽAK POLOŽAJ
Ministrica Blaženka Divjak za N1 je izjavila kako očekuje da se "situacija uskoro razriješi". "Mislim da je to važna poruka i za sve one koji su zbog ovakvog stanja u školama u vrlo teškom položaju, a to su učenici i roditelji", rekla je Divjak. "Ja sam svoj dio posla zasad obavila", kazala je.
Sindikati i dalje traže povećanje koeficijenata složenosti poslova u sustavu obrazovanja za 6,11 posto
Možda ste propustili...