Svijet
PRIJETE ODCJEPLJENJEM I TRAŽE VRAĆANJE NA "IZVORNI DAYTON"

Republika Srpska želi svoju vojsku i obavještajnu službu
Objavljeno 13. studenog, 2019.
Parlament bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske u utorak je prihvatio dokument s dvadeset točaka u kojemu poziva na ukidanje svih odluka kojima je nakon 1996. promijenjen ustroj BiH kakav je bio predviđen Daytonskim sporazumom, a u suprotnome, najavio je, donijet će novi ustav RS i samostalno odrediti koje će ovlasti ta tvorevina imati.


Nakon rasprave, koja je trajala cijeli ponedjeljak, a završila u utorak rano ujutro, glasovima zastupnika iz stranaka vladajuće većine, predvođenih Savezom nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika, Narodna skupština RS pozvala je strane potpisnice i svjedoke Daytonskog sporazuma, kao i sve predstavnike međunarodne zajednice, da ponište prijašnje i spriječe donošenje novih odluka "koji pozivaju na razgradnju Daytonskog sporazuma" i tako osiguraju pokretanje procedura kojima će se BiH "vratiti u predviđene okvire ovog međunarodnog sporazuma".


Ako na taj poziv ne bi bilo odgovora, parlament RS najavio je da će donijeti novi entitetski ustav kojim će RS vratiti "oduzete ovlasti" poput vojske, carina i obavještajne službe.


Parlament RS je najavio kao će se odlučno usprotiviti svakom pokušaju teritorijalnog preustroja BiH te promjeni strukture te zemlje, koju u Banjoj Luci vide kao "državnu zajednicu" bez suvereniteta, uz ocjenu kako on pripada samo entitetima i suverenim narodima.


Odlukom parlamenta RS svako djelovanje dužnosnika iz tog entiteta koje bi bilo suprotno ovim zaključcima tretiralo bi se kao kazneno djelo, a ta prijetnja izravno se odnosi i na moguću integraciju BiH u NATO.


Navodi se kako se RS protivi članstvu BiH u NATO, "najprije zbog toga što neprihvatljivim smatraju uspostavu NATO granice prema Srbiji".


"U slučaju nasilnih pokušaja pristupanja Bosne i Hercegovine NATO savezu RS će održati referendum na kojem će građani odlučiti o članstvu u bilo kakvim vojnim savezima", stoji na kraju zaključaka. Zastupnici oporbe nisu ni došli glasovati.


Predsjednik kluba skupine Zajedno za BiH Edin Ramić poručio je kako bi se parlament RS trebao baviti stvarnim, a ne izmišljenim problemima, upozorivši kako je stvarna kušnja za vlast to što je BDP u tom entitetu po stanovniku tisuću eura manji nego u Federaciji BiH, a plaće su im manje za 20 posto. "Zbog financijske nestabilnosti više od 15 vodećih tvrtki iz RS svoje je sjedište premjestilo u Federaciju BiH", kazao je Ramić. H
Možda ste propustili...

GRAĐANI SYDNEYJA SUOČENI S NOVIM UŽASOM

Više ozlijeđenih u novom napadu nožem

NAČELNICA POLICIJE NOVOG JUŽNOG WALESA:

Nakon ubojstva šest ljudi u Sydneyu napadača ubila policija

Najčitanije iz rubrike