Regija
PRIREDBA “BUDI ČOVJEK”

Glazbom se bore protiv nasilja među mladima
Objavljeno 12. studenog, 2019.
SLATINA - "Budi čovjek" naziv je glazbeno-edukativne priredbe protiv nasilja među mladima, koju je organizirao Grad Slatina u suradnji s Policijskom upravom Virovitičko-podravske županije, Pučkim otvorenim učilištem Slatina i slatinskim osnovnim i srednjim školama.

Program su pripremili Društvo za promicanje glazbe Zvuk svjetlosti iz Zagreba i zagrebački rock-sastav Adastra, a na pozornici velike dvorane Pučkog otvorenog učilišta nastupili su učenici osmih razreda slatinskih osnovnih škola Eugena Kumičića i Josipa Kozarca te učenici prvih razreda Srednje škole Marka Marulića i Industrijsko-obrtničke škole Slatina.

Pozdravljajući nazočne, zamjenik gradonačelnika Slatine Bojan Plantak istaknuo je kako je Grad Slatina uvijek podržavao edukacije kojima je cilj poticanje tolerancije i međusobnog razumijevanja te sprječavanje nasilja među mladima.

– Na taj način mlade želimo potaknuti na razmišljanje da se svaki problem može riješiti razgovorom i da nasilje nije opcija u njihovoj komunikaciji. Ova predstava upravo je jedan od načina da takve poruke dopru do mladih, da ih se motivira kako bi obratili pozornost na taj problem i shvatili poentu koncerta i kako bi im ove poruke ostale u sjećanju radi sprječavanja nasilja među njima - rekao je dogradonačelnik Plantak.

Priredbu je vodio vođa i vokal benda Adastra te predsjednik Udruge Zvuk svjetlosti Jeronim Marić.

– Obišli smo gotovo cijelu Hrvatsku s ovakvim priredbama protiv nasilja među mladima kojima se bavimo od nemilog slučaja Luke Ritza i prvog prosvjednog koncerta na Trgu bana Jelačića u Zagrebu i ispred njegove škole. Do sada je kroz ovakvu vrstu edukacije prošlo više od 60.000 mladih i jako smo sretni da je Ministarstvo unutarnjih poslova prepoznalo njezino značenje te da zajedno s nama radi na tim projektima, a uključili smo se i šire s projektima protiv huliganizma na stadionima te sigurnosti djece u prometu. Danas smo u Slatini u službi borbe protiv nasilja među mladima, gdje smo punu potporu dobili i od lokalne zajednice. To su vrlo teške teme o kojima se lakše govori glazbenim programom uz koji se u opuštenijoj atmosferi može doprijeti do mladih - rekao je Marić.

Dodao je kako Društvo Zvuk svjetlosti i Adastra glazbom i riječju žele mlade upozoriti na posljedice nasilja i savjetovati ih kako se ponašati u slučaju da vide ili dožive nasilje.

Program je završio glazbeni sastav Adastra izvedbom pjesama iz svog repertoara, uz burno odobravanje slatinskih školaraca. P. Žarković
BUDITE HUMANI
“Pozivamo ih da budu ljudi, da budu humani jedni prema drugima, da pomognu najugroženijima, da svojim prijateljstvima obrane one najslabije, najčešće žrtve, da svaki od njih bude čovjek. Zato se ova priredba i zove ‘Budi čovjek’”, rekao je Marić. Na pitanja učenika slatinskih škola odgovarali su kontakt-policajci u Policijskoj postaji Slatina Željko Lukaček i Stjepan Srednoselac, voditeljica Službe kriminalističke policije Marija Štajduhar i policijska službenica za prevenciju Ana Kratofil Katić. “Policija se zalaže za učinkovito sprječavanje kriminaliteta, što je interes cjelokupnog društva. Odavno je potvrđeno da se preventivnim mjerama može umanjiti broj žrtava, a ulaganja u prevenciju pridonijet će sprječavanju kaznenih djela, time i nasilja među mladima. Na tom tragu policija surađuje s lokalnom zajednicom te u sklopu preventivnog projekta MUP-a ‘Živimo život bez nasilja’ provodi edukacije po školama za učenike i njihove roditelje. Ova priredba nastavak je naše višegodišnje suradnje s Društvom Zvuk svjetlosti”, rekla je Kratofil Katić.
Možda ste propustili...

VETERINARSKA STANICA D.O.O. VINKOVCI

Tretiranje komaraca

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana