Regija
LJEPOTA LAŽNOG SJAJA U GRADSKOM MUZEJU

Izložbom krivotvorina do educiranja građana kako ne nasjesti na prijevaru
Objavljeno 13. studenog, 2019.
POŽEGA - Izložba krivotvorenih umjetnina pod nazivom "Ljepota lažnog sjaja", koju će Požežani moći razgledati u Gradskom muzeju od petka, 15. studenoga, pa sve do 21. prosinca, pokazat će, prije svega, kako da neupućeni kupci izbjegnu prijevaru prilikom kupnje umjetničkih djela, rečeno je na konferenciji za novinare na kojoj je najavljena izložba. Izloženi radovi dio su zbirke krivotvorina Muzeja policije, a sadrže krivotvorene radove poznatih hrvatskih i stranih slikara.

- Cilj je izložbe prevencija, odnosno upozoriti građane na bezobzirnost crnog tržišta koje u utrci za zaradom ne preže od prijevara dobronamjernih, ali naivnih i neupućenih kupaca. Tu je i edukativan pristup koji će budućim kupcima umjetnina ukazati na suvremene metode vještačenja sumnjivih umjetničkih djela i upozoriti na što moraju obratiti pažnju kod kupnje. Najvažnije pitanje koje se ovdje postavlja je kako razlikovati krivotvorinu, jer ponekad se razlike mogu uočiti golim okom, a vjernije krivotvorine uspijevaju otkriti samo autori ili znanstvene metode koje provodi Hrvatski restauratorski zavod ili MUP-ov Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić" - rekla je Nikolina Janković, glasnogovornica PU požeško-slavonske, najavljujući izložbu. Na izložbi će posjetitelji moći vidjeti 50 pedesetak krivotvorenih radova renomiranih domaćih i stranih autora.

Zbirka krivotvorina sustavno se prikuplja od 2006. godine, kada je Muzej policije preko Uprave kriminalističke policije sa sudovima dogovorio da se nakon pravomoćnih sudskih postupaka krivotvorine ne uništavaju, nego predaju muzeju. Gradski muzej Požega je, uz izložbu, pripremio niz popratnih edukativnih sadržaja, najavila je ravnateljica Mirela Pavličić Hein.

- Uz ovu izložbu, Gradski muzej Požega pripremio je organizirana vodstva s radionicama prilagođenima vrtićkoj djeci te učenicima osnovnih i srednjih škola. Osim toga, u tjednu Gradskog muzeja Požega, prvi tjedan u prosincu, kada ćemo obilježiti i 95 godina našeg muzeja, akademska kiparica Tatjana Kostanjević održat će radionice za učenike osnovnih škola i gimnazijalce o temi “Krivotvorina umjetničkih djela”. U tom istom tjednu u subotu, 7. prosinca, održat će se i radionica za učenike osnovnih škola, koju će voditi nastavnica likovne kulture Sanja Mišić - najavila je Pavličić Hein. B.S.T.
Na izložbi će se moći vidjeti oko pedesetak krivotvorenih radova renomiranih domaćih i stranih autora
Možda ste propustili...

“LJEŠNJOMEDSKA RAPSODIJA MOGA KRAJA” - RADIONICA U SLATINI

Gastrosuvenir od meda, lješnjaka i čokolade

Najčitanije iz rubrike