Regija
JOŠ JEDAN UGOVOR

Na energentu zgrade štede 11 milijuna kn
Objavljeno 13. studenog, 2019.
Nagodinu kreće gradnja nove srednje škole u Donjem Miholjcu vrijedne 60 milijuna kuna
NAŠICE/OSIJEK - Početak radova zbog energetske obnove na Osnovnoj školi Kralja Tomislava u Našicama ovih je dana najavio Krešimir Zec, vlasnik iločke tvrtke Metal Zec, koji je u utorak s Ivanom Anušićem, županom osječko-baranjskim. potpisao ugovor o izvođenju radova vrijednih 5.523.000 kuna.- Cilj nam je obnoviti sve naše zgrade i institucije čiji je osnivač Osječko-baranjska županija - poručio je Anušić, dodavši kako mu je želja to učiniti do kraja ovog mandata.

Procjena je da će se samo na potrošnji energenata u energetski obnovljenim zgradama uštedjeti 11 milijuna kuna, i da će cjelokupnu investiciju ostvarenu kroz nepovratna sredstva EU-a, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te subvenciju Županije, vratiti vrlo brzo, ali i olakšati život korisnicima tih zgrada – kazao je župan.

Najavio je također da bi se sljedeće godine trebalo početi s gradnjom srednje škole u Donjem Miholjcu čija je procijenjena vrijednost 60-ak milijuna kuna.

- Trenutačno su potpisani udjeli u sufinanciranju i to između Ministarstva znanosti i obrazovanja, Grada Donjeg Miholjca i Županije u odnosu 80:10:10 posto, a očekujemo vrlo brzo da Ministarstvo raspiše natječaj za izvođače radova tako da 2020. očekujemo i početak gradnje nove srednje škole u Donjem Miholjcu - tvrdi Anušić.

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove Europske unije Nataša Tramišak tvrdi kako je Osječko-baranjska županija najuspješnija u Hrvatskoj prema prijavi projekata energetske obnove.

- To je 31. ugovor koji potpisujemo ove godine. U posljednja četiri mjeseca već je potpisano 30 ugovora i pokrenuto isto toliko gradilišta čija je vrijednost veća od stotinu milijuna kuna. U paketu energetske obnove zgrada ostalo nam je još ugovoriti četiri zgrade koje su u postupku nabave i nadamo se da će biti ugovorene do početka sljedeće godine. Rokovi za dovršetak su deset mjeseci od dana uvođenja u posao. Svi ti radovi među kojima su energetske obnove osnovnih i srednjih škola, domova zdravlja i domova za stare i nemoćne osobe, bit će dovršeni do jeseni sljedeće godine - kazala je pročelnica, napominjući da će ukupno biti izvedene 54 zgrade javnog sektora na području županije ukupne vrijednosti gotovo 200 milijuna kuna.

Svi projekti financirani su 60 posto sredstvima EU-a (104 milijuna kuna), od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a uspjeli smo osigurati gotovo 50 milijuna kuna, a ostatak od 37 milijuna kuna snosit će Osječko-baranjska županija.

Tomislav Prusina
Radovi gotovi za deset mjeseci
Zgrada Osnovne škole Kralja Tomislava sagrađena je 2001. godine. Trenutačni energetski razred zgrade je C, a očekivani nakon obnove je B. Planirano smanjenje emisije CO2 iznosi 19,01 posto na godišnjoj razini. Predviđeni radovi energetske obnove ove zgrade trajat će deset mjeseci, a obuhvaćaju povećanje toplinske zaštite krova, rekonstrukciju sustava grijanja, izmjenu vanjske stolarije i izmjenu vanjske ovojnice zgrade. Nastava se u vrijeme obnove ne prekida, a izvođači imaju obvezu osigurati gradilište tako da su i učenici i nastavno osoblje sigurni. Cilj je obnoviti sve zgrade javnog sektora na području ove županije ponajprije škole u koje se nije obnavljalo 30-ak i više godine i koje su se nalazile u derutnom stanju.
Možda ste propustili...

ISPRED KKD-A "IVANA BRLIĆ-MAŽURANIĆ"

Na šetalištu motivi iz Ivanina “Srca od licitara”

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

Najčitanije iz rubrike