Osijek
I PET MJESECI POSLIJE BEZ RJEŠENJA

Kanižlićeva bez kružnog toka i biciklističke staze?!
Objavljeno 13. studenog, 2019.
Gradu nedostaje šest milijuna kuna, kolika je trenutačno razlika do najpovoljnije ponude za cestu, uključujući i PDV

Gotovo je pet i pol mjeseci prošlo od kada su Osječani prvi put doznali za neobičan tijek događaja oko natječaja za projekt gradnje nastavka Kanižlićeve ulice. Bilo je to 30. svibnja na konferenciji HDZ-a, a tada je Grad već raspisao četvrti natječaj za ovaj projekt, nakon što je prethodna tri poništio. I tada je na tom četvrtom natječaju za izvođača odabrao tvrtku Eurokamen, koja je i inače angažirana na projektu gradnje kampa Škole nogometa NK-a Osijek i novog nogometnog stadiona.

No ovaj će nas odabir "zabavljati" cijelo ljeto, jer će uslijediti žalbe ostalih ponuditelja zbog nepotpune i pogrešne dokumentacije odabrane tvrtke, a odluka Grada o odabiru past će u vodu presudom Visokog upravnog suda RH od 5. rujna, koji je poništio rješenje Grada o odabiru Eurokamena, ali i rješenje Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave. Gradu Osijeku naloženo je da tvrtki Osijek-Koteks, kao tužitelju, isplati 45.000 kuna troškova žalbenog postupka. Gradska je uprava od tog trenutka imala opciju poništiti cijeli postupak javne nabave u slučaju da su radovi već započeli, što bi bitno mijenjalo situaciju, ili, u suprotnom, izabrati sljedećeg najpovoljnijeg ponuditelja koji zadovoljava uvjete javne nabave. No ni dva mjeseca poslije Grad Osijek, iako je evidentno da nikakvi radovi na lokaciji nisu započeli, to nije učinio te projekt gradnje nastavka Kanižlićeve ulice stoji na mrtvoj točki.

U međuvremenu je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća sredinom listopada Grad priznao kako je raskinut ugovor sa Školom nogometa NK-a Osijek, prema kojemu je ona trebala financirati gradnju ove ceste, pa sada sav teret gradnje pada na gradsku blagajnu. Na prozivku da će cestu sada platiti Osječani, pročelnica Ljiljana Belajdžić rezolutno je ustvrdila kako to nije točno i kako nema štete za građane te će se ona platiti iz komunalnog doprinosa. No ovakva opcija bila bi moguća samo u slučaju da se poništi javna nabava i raspiše novi javni poziv, računajući na to da će se javiti netko po cijeni od 11,8 milijuna kuna, koliko će Škola nogometa platiti komunalni doprinos. No ne zaboravimo kako već sada znamo da su natječaji ponavljani sve do procjene vrijednosti radova na više od 14 milijuna i tek su tada ponude bile unutar procijenjenih u natječaju. U suprotnom, Gradu nedostaje šest milijuna kuna, kolika je trenutačno razlika do najpovoljnije ponude za cestu, uključujući i PDV.

Upravo je to razlog zbog kojega Grad Osijek sada, kako neslužbeno doznajemo, planira dijelom izmijeniti sam idejni projekt javne infrastrukture na ovom području, i to na način da ukloni planiranu biciklističku stazu, ali i kružni tok. Ovo bi znatno pojeftinilo projekt, ali bi značilo i da učenici buduće I. gimnazije, koja će se također koristiti ovim prometnicama, neće imati mogućnost dolaska do škole biciklističkom stazom, a znači i moguće čepove na budućim sportskim derbijima ako pristup stadionu ostane bez kružnog toka. Odnosno, ako gradska uprava ustraje na ovoj ideji premda je izvjesno da bi time samo prouzročila nove sudske sporove, građani Osijeka bi umjesto velike financijske štete, imali funkcionalnu i sigurnosnu štetu nastalu reduciranjem projekta.

Nefreteta Z. Eberhard
GRAD “NEMA NIŠTA NOVO NADODATI”
U Gradu i dalje ne žele komentirati situaciju te su za naš list odgovorili: ‘’Grad Osijek u ovom trenutku nema ništa novoga nadodati prijašnjim odgovorima koje smo Vam već uputili. Sukladno zakonskim normama - nakon okončanja utvrđenih procedura - bit ćete potanko i pravodobno obaviješteni.’’

Podsjetimo kako će zbog kašnjenja s gradnjom Kanižlićeve ulice kasniti i projekt gradnje I. gimnazije vrijedan 54 milijuna kuna, a koji financira Osječko-baranjska županija.
Ako Grad ustraje na ovoj ideji, građani bi umjesto velike financijske štete, imali funkcionalnu i sigurnosnu štetu
Najčitanije iz rubrike