Osijek
OŠ MATE LOVRAKA VLADISLAVCI

Učenici posadili šezdeset lješnjaka
Objavljeno 12. studenog, 2019.
Okoliš OŠ Mate Lovraka u Vladislavcima čini velika travnata površina, šumica i oranica površine 2600 četvornih metara. Vrlo malo škola ima ovakve uvjete za rad, a nama je, kaže ravnateljica Marija Poje, upravo ta činjenica izazov.

- Možemo planirati i organizirati brojne aktivnosti. Do sada smo oranicu koristili za sadnju krumpira i luka, a ove školske godine odlučili smo na oranici posaditi stabla lijeske. Učenici, djelatnici i roditelji su u Vladislavcima posadili 60 sadnica lijeske. Projektom pod nazivom "Od lješnjaka do poduzetnika" pridonijet ćemo i ispunjenju ciljeva "Škole za život" međupredmetnom temom poduzetništva. U suradnji s učiteljima, učenici su istraživali vrste lijeski, način sadnje i održavanje sadnica, izmjerili i izračunali površinu oranice te iz dobivenih podataka izračunali broj potrebnih sadnica, potrebno financijsko ulaganje, ali i prihode koje bi školska zadruga trebala imati nakon prvog uroda - kaže Marija Poje.

Kako bi posao što bolje odradili, posjetili su prethodno obrtničko poljoprivredno gospodarstvo Čes u Laslovu, koje se bavi uzgojem lijeski. Poje kaže da ih je vlasnik upoznao s načinom sadnje i uzgoja lijeske te im dao nekoliko jako važnih savjeta i preporuka za rad. Poje navodi da za otprilike tri godine očekuju prvi urod i nastavak aktivnosti - skupljanje plodova, čišćenje, osmišljavanje izgleda ambalaže i prodaja lješnjaka.

- Posebno pohvaljujemo učenike koji su marljivo radili. Nakon radne akcije uslijedilo je druženje uz grah i gužvaru. Bilo je to jedno zanimljivo i ugodno druženje. Zahvaljujemo obitelji Kruljac, koja nam je pomogla u pripremi zemljišta, a i učenicima i roditeljima na suradnji - poručuje ravnateljica Poje.
D. Pejić
Najčitanije iz rubrike