Crna kronika
PROMETNA NESREĆA U SARVAŠU

Kroz crveno na zebri naletjela na 2 djevojčice
Objavljeno 13. studenog, 2019.
Nesreća se dogodila na pješačkom prijelazu u središtu Sarvaša, nekoliko metara od škole
SARVAŠ - Dvije djevojčice u dobi od sedam i osam godina stradale su kada je na njih u ponedjeljak, oko 12.20 sati, automobilom naletjela 56-godišnjakinja. Nesreća se dogodila u Osječkoj ulici, u Sarvašu.- Prometna nesreća dogodila se tako što se 56-godišnjakinja, dolaskom do pješačkog prijelaza na kojem je u tom trenutku bilo upaljeno crveno svjetlo na semaforu za vozila, a zeleno za pješake, nije zaustavila, nego je svojim prednjim dijelom vozila naletjela na dvije djevojčice u dobi od sedam i osam godina koje su u tom trenutku prelazile kolnik. Ozlijeđene djevojčice prevezene su u KBC Osijek gdje im je pružena liječnička pomoć. Jedna djevojčica je lakše ozlijeđena. Skrećemo vozačima pozornost da poštuju prometne propise, posebice da obrate pozornost na najranjivije skupine u prometu - pješake - rekao nam je Zoran Kon, glasnogovornik Policijske uprave osječko-baranjske.

Kako doznajemo, prije dolaska vozila Hitne pomoći djevojčicama je pomogao liječnik iz ambulante iz Bijelog Brda koji se odmah dovezao nakon što su ga obavijestili o nesreći. Jedna od ozlijeđenih djevojčica bila je u šoku, pa je prevezena u KBC Osijek.

Ovo je samo jedna od nesreća u kojoj su na zebri stradali pješaci. U prometnoj nesreći koja se u Sarvašu dogodila u veljači 2016. godine, teško je ozlijeđen maloljetnik. Tu nesreću izazvao je 72-godišnjak koji se automobilom kretao Osječkom ulicom, a na pješačkom je prijelazu prednjim dijelom vozila udario u 17-godišnjaka.

Inače, semafor pokraj kojeg su stradale djevojčice nalazi se u neposrednoj blizini škole.

- Prema podacima kojima raspolažemo, ovom državnom cestom dnevno prođe i do 22.000 vozila, kako osobnih automobila tako i kamionski promet. Tu postoji ograničenje kretanja brzine od 50 kilometara na sat, no ljudi ga se ne pridržavaju. Već smo nekoliko puta tražili od Grada Osijeka, Policijske uprave osječko-baranjske, Odjela za sigurnost cestovnog prometa, i Hrvatskih cesta da se ovdje na bilo koji način poveća sigurnost djece u prometu. Na žalost, još uvijek smo ostali samo na prometnim znakovima, a škola je tu i smatram da to nije dostatno. Neka postave dodatni semafor ili eventualno kameru za nadzor brzine, što god samo da se stradavanja zaustave. Ispred Mjesnog odbora ponovno ću od svih navedenih tražiti da nešto poduzmu - rekla nam je Ivana Davidović, predsjednica Mjesnog odbora Sarvaš.

Sandra Lacić
LANI POGINULO 65 PJEŠAKA
Prošle godine, prema podacima iz MUP-ovog Biltena o sigurnosti cestovnog prometa, u prometnim nesrećama u Hrvatskoj poginulo je 65 pješaka. Još 426 pješaka teško je ozlijeđeno, a 996 lakše. U šest, od ukupno osam prometnih nesreća u kojima su tijekom studenoga i prosinca prošle godine na virovitičkom području stradavali pješaci, dogodile su se na obilježenom pješačkom prijelazu. Svi nastradali pješaci bili su djeca i osobe starije od 50 godina, a sve prometne nesreće izazvali su vozači motornih vozila. Uzroci naleta na pješake bili su različiti, najčešće upravljanje vozilom neprilagođenom brzinom, ali i zakasnjelo uočavanje opasnosti, nepropisno uključivanje u promet te nepoštivanje prednosti prolaska.
Možda ste propustili...

TROJE POGINULIH U UTORAK NA HRVATSKIM CESTAMA

Vozač (44) Audija nije bio vezan

ZAUSTAVILI GA NA GRANICI

Izgon iz RH zbog krivotvorene vize

Najčitanije iz rubrike